Business Internaţional

In industria otelului acum se pot face averi fabuloase

10.12.2008, 17:47 35

Industria mondiala a otelului, evaluata la 800 de miliarde de dolari, ar putea fi inceputul unei noi perioade de fuziuni, marile grupuri vizand preluarea companiilor mai mici, afectate de criza financiara, considera mai multi analisti.

Procesul de consolidare a sectorului otelului din ultimii zece ani, ca achizitia Arcelor de catre Mittal sau a companiei Corus de catre grupul Tata din India, a contribuit la formarea unei structuri mai eficiente pentru a face fata crizei financiare.
"Este tipul de situatie in care se pot face averi foarte mari", a spus Robert Miller, director operational la banca de investitii Miller Mathis, institutie care a oferit consultanta pentru fuziuni si achizitii in domeniu in valoare de 46 de miliarde de dolari numai in 2006.
Pentru grupurile puternice, care dispun de resurse financiare, pretul scazut la care se tranzactioneaza companiile din sectorul resurselor naturale reprezinta o oportunitate de investitii, a adaugat el.
In pofida crizei lichiditatilor, exista mai multi potentiali cumparatori, a adaugat Miller.
"Lucrez cu un numar de conmpanii care incearca agresiv sa-si consolideze pozitia in anumite domenii (...) Sunt oportunitati in Canada, SUA, Mexic, Africa si Australia", a precizat bancherul.
Succesul pe piata fuziunilor si achizitiilor in perioada urmatoare va fi determinat de gradul de indatorare si de lichiditatile de care dispune o companie si mai putin de marimea acesteia, considera specialistii.
"Thyssenkrupp pare sa fie intr-o situatie buna, iar oamenii vad (compania, n.r.) ca un posibil cumparator de active, la fel ca si U.S. Steel", a declarat Jim Lennon, analist la Macquarie Bank.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO