Business Internaţional

În unele ţări şi companiile încurajează populaţia să facă copii

În unele ţări şi companiile încurajează populaţia...

Autor: Catalina Apostoiu

31.08.2023, 00:06 463

În unele ţări, companiile se alătură eforturilor guvernelor locale de stimulare a numărului de naşteri, în timp ce în alte ţări astfel de iniţiative sunt lăsate doar pe seama autorităţilor.

Agenţia online de travel Trip.com din China pregăteşte subvenţii sub formă de cash de 1 miliard de yuani (140 milioane de dolari) pentru a-şi încuraja angajaţii să aibă mai mulţi copii, scrie Financial Times.

Grupul de travel a anunţat că va plăti bonusuri anuale de 10.000 de yuani angajaţilor pentru fiecare nou copil până la vârsta de cinci ani.

Criza demografică pune pe jar partidul Comunist chinez care timp de peste trei decenii a limitat naşte­rile. În condiţiile unei societăţi în curs de îmbătrânire rapidă şi prăbuşirii ratelor natalităţii, însă, oficialii chinezi se grăbesc să crească numărul naşterilor.

Şi în Coreea de Sud companiile pun umărul la creşterea ratei natali­tăţii. Samsung Electronics, LG Elec­tronics, HD Hyundai, NCSOFT, Hanmi Global şi alte companii core­ene îşi întăresc structurile de asis­ten­ţă socială, oferind centre îmbunătă­ţite de îngrijire a copiilor şi susţinere în domeniul fertilităţii pentru a-şi ajuta angajaţii să aibă mai mulţi copii, rămânând în acelaşi timp în câmpul muncii, potrivit koreatimes.co.kr.

Autorităţile sud-coreene inten­ţio­nează să ofere credite ipotecare cu dobânzi avantajoase părinţilor de bebeluşi în cel mai recent efort de combatere a declinului ratelor ferti­lităţii şi de încetinire a îmbătrânirii societăţii, notează Bloomberg.

Din Italia, producătorul de cabluri Prysmian va plăti angajaţilor de pe piaţa sa locală un bonus de 5.000 de euro pentru fiecare nou născut şi va oferi stimulente similare în alte părţi ale lumii pentru a susţine familiile şi ajuta la combaterea ra­telor scăzute ale natalităţii, conform Reuters.

Compania a crescut concediul mi­nim de maternitate la 16 săptă­mâni cu salariu întreg, de la 12 săp­tămâni.

Pentru angajaţii din Italia, unde declinul puternic al ratei natalităţii este considerat o urgenţă naţională, plata celor 5.000 de euro va începe din ianuarie anul viitor.

În alte ţări, ca Ungaria şi Polonia, sarcina creşterii ratei natalităţii este lăsată pe seama guvernelor.

În Ungaria, maghiarii tineri pot lua credite pentru bebeluşi, una dintre măsurile prin care ţara vrea să-şi întinerească populaţia.

Printr-un program lansat în iulie 2019, guvernul Ungariei oferă cuplurilor căsătorite credite de 10 milioane de forinţi (aproximativ 30.000 de euro) pe care acestea nu sunt nevoite să le ramburseze dacă au trei copii. În plus, împrumuturile pot fi cheltuite pe orice doresc cuplurile şi nu au dobândă.

Creditele pentru bebeluşi fac parte din planul de acţiune pentru protecţia familiilor, o politică în şapte puncte anunţată de premierul Viktor Orban în 2019.

De asemenea, la începutul acestui an, guvernul maghiar a eliminat impozitul pe venit pentru mamele cu vârsta de până în 30 de ani.

Polonia are „500 plus“, programul special dedicate încurajării natalităţii şi formării familiei. Acesta a devenit „800 plus“, urmând să fie extins anul viitor pentru prima dată. Programul este extrem de popular, dar nu a avut drept rezultat o creştere a ratei natalităţii, care a continuat să scadă, numărându-se printre cele mai reduse din Europa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO