Business Internaţional

Încă o ţară ar putea trece la aur ca mijloc de plată. Parlamentul Elveţiei ar putea introduce francul din aur în paralel cu moneda oficială

Încă o ţară ar putea trece la aur ca mijloc de plată. Parlamentul Elveţiei ar putea introduce francul din aur în paralel cu moneda oficială

Autor: Marius Oncu

08.07.2011, 15:11 4087

Parlamentul Elveţiei ar putea discuta în acest an introducereafrancului din aur, care ar urma să circule în paralel cu monedaoficială, o iniţiativă care va declanşa probabil o dezbatere mailargă privind rolul aurului în statul elveţian, potrivit portaluluide ştiri economice MarketWatch citat de Mediafax.

Iniţiativa face parte dintr-o campanie susţinută de politicienimembri ai Partidul Poporului Elveţian, cel mai mare din ţară, careîncearcă să folosească temerile referitoare la criza financiarăglobală şi inflaţie pentru a inversa politica actualului guvern înprivinţa aurului.

"Cred că va declanşa o anumită dezbatere privind aurul şi arputea exista anumite presiuni pentru a accepta moneda paralelă. Darnu va avea niciun efect asupra economiei. Este uimitor că existăoameni care ar cumpăra milioane de astfel de monede", a spusGebhard Kirchgaessner, profesor de economie la Universitatea dinSt. Gallen.

Elveţia, care a devenit în 2000 unul dintre ultimele state careşi-au decuplat moneda de aur, nu este singurul loc în care esteanalizată schimbarea rolului aurului în contextul controverseiprivind implicarea statului în economie. În martie, Utah a devenitprimul stat american care a legalizat pentru circulaţie monedeledin aur şi argint, iar astfel de prevederi au fost luate în calculîn Montana, Missouri, Colorado, Idaho şi Indiana.

"Vreau ca elveţienii să aibă libertatea de a alege o monedăcomplet diferită. Sistemul monetar actual este susţinut de datorii- la rândul lor susţinute de nimic - şi vreau ca oamenii să-şi deaseama de asta", a spus Thomas Jacob, promotorul iniţiativei.
O mare parte a entuziasmului privind aurul are legătură cu avansulde peste cinci ori al preţului în ultimul deceniu, la peste 1.500de dolari pe uncie.

În SUA, legislaţia care permite circulaţia monedelor din aureste pur simbolică. Francul, însă, are un rol practic, de a oferimicilor investitori posibilitatea de a-şi proteja investiţiile faţăde incertitudinile globale, a spus Jacob.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO