Business Internaţional

Încep să răsune vocile critice la adresa Băncii Centrale Europene pentru politica agresivă a instituţiei de a creşte dobânzile. „Am criticat, şi nu de astăzi, unele alegeri făcute în lupta împotriva inflaţiei, care derivă din costul materiilor prime, în timp ce SUA are parte de o situaţie economică foarte favorabilă.”

Încep să răsune vocile critice la adresa Băncii...

Autor: Valeriu Dănilă

30.06.2023, 13:21 161

Criticile privind înăsprirea monetară practicată de Banca Centrală Europenă persistă, cu o nouă rundă de atacuri venite joi din partea politicienilor, scrie Bloomberg.

Oficialii de la Frankfurt nu au înţeles în mod corespunzător natura inflaţiei cu care se confruntă zona euro în prezent, a declarat premierul portughez Antonio Costa, în timp ce vicepremierul italian Antonio Tajani s-a raliat taberei critice.

„Sperăm că, din septembrie, putem începe să reluăm o traiectorie de politică monetară care este mai adecvată pentru ceea ce este fundamental”, a spus premierul Portugaliei, observând necesitatea „de a proteja condiţiile de viaţă ale familiilor, capacitatea companiilor de a investi şi a economiei de a continua să crească pentru a genera locuri de muncă mai bine plătite.”

„Avem un mare respect pentru BCE şi îi reafirmăm independenţa, dar este şi legitim să facem observaţii”, a explicat vicepremierul Tajani la Bruxelles. „Am criticat, şi nu de astăzi, unele alegeri făcute în lupta împotriva inflaţiei, care derivă din costul materiilor prime, în timp ce SUA are parte de o situaţie economică foarte favorabilă.”

Totodată, Ministrul spaniol al Economiei, Nadia Calvino, a arătat că Spania nu mai are nevoie de creşteri ale ratelor dobânzilor. „Ştiu că BCE priveşte Europa ca un întreg.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO