Business Internaţional

Incertitudine pentru Ungaria

19.07.2010, 23:08 10

Suspendarea finanţării FMI şi UE către Ungaria i-a determinat peanalişti să anunţe o serie de scenarii cu privire la ceea ce s-arputea întâmpla în următoarea perioadă în ţara vecină României.

"Ungaria va fi nevoită în cele din urmă să încheie unaranjament" cu FMI şi cu UE, a declarat Zsolt Kondrat, analist albăncii MKB, pentru postul de televiziune american CNBC, scriePortfolio.hu.

El a subliniat faptul că deocamdată, guvernul de la Budapestapoartă un dialog aproape exclusiv cu electoratul ungar. "Guvernulva scoate la suprafaţă părţile mai puţin plăcute ale măsurilor deausteritate propuse abia după alegerile municipale de pe 3octombrie", potrivit lui Kondrat.

Un motiv clar pentru suspendarea finanţării nu a fost oferitnici până acum, însă presa a vehiculat o serie de cauze. Spreexemplu, în ciuda faptului că misiunile FMI şi UE la Budapesta aucriticat dur taxarea suplimentară a băncilor, măsură prin careUngaria speră să strângă la bugetul de stat circa 200 mld. forinţi(710 mil. euro) anul acesta şi în 2011, Kondrat crede că nu aceastaeste cea mai mare problemă care a stat la baza suspendăriiacordului de finanţare. "Mărul discordiei" a fost deficitul pe2011, pe care creditorii guvernului de la Budapesta l-au vrut la unnivel de sub 3% din PIB, în timp ce autorităţile ungare au insistatca acest prag să poată fi depăşit. "Se pare că noul guvern nu aînvăţat din gafele anterioare, iar pieţele nu mai sunt dispuse sămai accepte scăderea presiunilor fiscale", a explicat Timothy Ash,analist pentru Royal Bank of Scotland.

În opinia sa, riscurile majore cu care s-ar putea confruntaeconomia ungară sunt retrogradarea ratingurilor de către agenţiilede evaluare financiară şi pe cale de cauză-efect, o majorare arandamentelor la obligaţiunile de stat. De asemenea, este foarteprobabil ca banca centrală ungară să reducă dobânda de politicămonetară pentru a mai relaxa presiunile de pe piaţa valutară, încondiţiile în care forintul s-ar putea deprecia puternic înurmătoarea perioadă.

CE AR PUTEA URMA

  • Retrogradarea ratingurilor de ţară.
  • Majorarea randamentelor la obligaţiuni.
  • Reducerea dobânzii de referinţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO