Business Internaţional

Inchisoarea schimba optica: Sa luam de la bogati si sa dam la saraci, militeaza Hodorkovski

30.03.2004, 00:00 26



Marii afaceristi din Rusia vor trebui sa-si imparta castigurile cu poporul si sa accepte modificarilor aduse sistemului fiscal, a apreciat magnatul rus din sectorul petrolier Mihail Hodorkovski, aflat in inchisoare, in cadrul unui articol citat de Washington Post.



"Pentru a justifica procesul de privatizare in fata oamenilor, va trebui sa obligam marile companii sa le ofere acestora o parte din profiturile obtinute, si aceasta probabil prin aprobarea reformelor in domeniul fiscal si alte masuri, ce nu vor fi probabil pe placul firmelor," a declarat Kodorkovski in cadrul articolului publicat in cotidianul rus Vedomosti.



Kodorkovski, fostul director executiv al gigantului din domeniul petrolier Iukos, condusese anterior o campanie in care sustinea necesitatea aplicarii unui regim fiscal mai putin sever in cazul profiturilor companiilor, indemnandu-i pe membrii Dumei de stat sa voteze impotriva planului guvernului de a majora impozitele.



In articolul publicat in cotidianul Vedomosti, Hodorkovski declara in acelasi timp ca Rusia va trebui sa recunoasca legitimitatea presedintelui Vladimir Putin.



"Indiferent daca-l simpatizam pe Vladimir Putin, este timpul sa recunoastem ca seful statului nu este o simpla persoana fizica," scrie Hodorkovski.



"Presedintele este o institutie ce garanteaza integritatea si stabilitatea statului. Si Dumnezeu sa ne fereasca sa ajungem sa asistam la prabusirea acestei institutii".



Putin, mai scria Hodorkovski, reprezinta de fapt o forta liberala intr-o tara in care partidele nationaliste au castigat teren in timpul alegerilor parlamentare din luna decembrie a anului trecut.



"Da, Putin nu este probabil nici liberal, nici democrat, insa este mai liberal sau democrat decat 70% din populatia acestei tari," spune Hodorkovski.



Hodorkovski, arestat in luna octombrie a anului trecut, urmeaza a fi judecat sub acuzatia de frauda si evaziune fiscala, fiindu-i in mod repetat refuzata eliberarea pe cautiune pe motiv ca acesta ar putea influenta evolutia anchetei.



Multi analisti cred ca acest caz a fost orchestrat de catre autoritatile de la Kremlin. Putin a declarat ca toti cei ce au manipulat haoticul proces de privatizare ce s-a derulat in anii '90, in urma caruia au aparut cativa intreprinzatori extrem de bogati, vor raspunde in instanta.



Managementul companiei Iukos a intrat dumninica in conflict deschis cu fostii parteneri din cadrul Sibneft dupa esecul unei intruniri a actionarilor in cadrul careia urma sa se discute asupra fuziunii celor doua companii.



In ciuda declaratiilor majoritatii actionarilor din cadrul ambelor companii, ce indicau ca acestia sunt de acord cu anularea fuziunii incheiate in toamna anului trecut, directorii Iukos au depus mari eforturi in sensul preluarii controlului asupra Sibneft.



De la arestarea lui Hodorkovski, Roman Abramovici, influentul proprietar al companiei Sibneft, a renuntat la fuziunea dintre cele doua companii, fuziune pe care acesta a propus-o pentru prima data la inceputul anului 2003.



In timp ce cei doi oligarhi par sa fie de acord cu anularea fuziunii, in interiorul grupului Menatep, ce controleaza pachetul de actiuni detinut de Hodorkovski si partenerii acestuia in cadrul Iukos, exista pareri impartite legate de acest aspect.
catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO