Business Internaţional

Încrederea în economie a oamenilor de afaceri germani a crescut neaşteptat în martie

Autor: Marius Oncu

26.03.2012, 13:31 124

Încrederea directorilor de companii din Germania a avansat în martie neaşteptat, la maximul ultimelor opt luni, indicând că cea mai mare economie a Europei va reveni pe creştere în pofida declinului cauzat de criză al cererii de export din zona euro, transmite Bloomberg.

Institutul german Ifo a anunţat, luni, că indicele încrederii mediului de afaceri, bazat pe un sondaj la care au participat peste 7.000 de directori de companii, a urcat în martie la 109,8 puncte, de la 109,7 puncte în februarie. Indicele pentru februarie a fost revizuit în creştere, după ce a fost anunţat iniţial la 109,6 puncte.

Economiştii consultaţi de Bloomberg anticipau stagnarea indicatorului la nivelul de 109,6 puncte.

Producţia industriei prelucrătoare s-a contractat neaşteptat în martie, ca urmare a reducerii cheltuielilor de către guverne şi populaţie în zona euro, cea mai mare piaţă de export a Germaniei. În acelaşi timp, liderii zonei euro au făcut progrese în combaterea crizei. Una dintre cele mai importante măsuri a fost luată de Banca Centrală Europeană, care a introdus lichidităţi de peste 1.000 de miliarde de euro în sistemul bancar, susţinând astfel încrederea investitorilor.

Euro s-a apreciat uşor în urma anunţului rezultatului sondajului Ifo.

Un indicator al institutului german pentru situaţia actuală a stagnat la 117,4 puncte, iar indicele care evaluează aşteptările directorilor de companii privind evoluţia economiei a avansat de la 102,4 puncte în februarie la 102,7 puncte.

Economia Germaniei s-a contractat cu 0,2% în ultimul trimestru al anului trecut. Anul acesta, economia Germaniei va creşte cu 0,8%, potrivit estimărilor comisiei de consilieri economici ai guvernului german.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO