Business Internaţional

Îndoielile privind summit-ul UE au adus scăderi pe bursele din Asia

Autor: Vlad Popescu

08.12.2011, 10:36 99

Bursele din Asia au scăzut, joi, odată cu deprecierea monedei euro, din cauza semnelor de întrebare privind capacitatea liderilor europeni de a stabili un plan decisiv de soluţionare a crizei datoriilor de stat la summit-ul UE de vineri, transmite Reuters.

Indicele MSCI Asia Pacific al pieţelor asiatice din afara Japoniei a pierdut 0,8%, iar indicele Nikkei al bursei de la Tokyo s-a retras cu 0,7%.

Traderii anticipează însă creşteri în debutul sesiunii pe pieţele europene, după o evoluţie indecisă în şedinţa anterioară, datorită speranţelor că Banca Centrală Europeană ar putea lua noi măsuri de lichiditate pe pieţele financiare.

Consiliul de politică monetară al BCE se reuneşte, joi, în ultima şedinţă din acest an, la scurt timp înainte de dineul oficial care va marca începutul summit-ului UE. Economiştii anticipează reducerea dobânzii de politică monetară a BCE cu 0,25 puncte procentuale, la 1%.

Moneda euro s-a depreciat uşor, la puţin sub 1,34 dolari.

Pieţele globale au crescut puternic în ultimele zile, datorită speranţelor că liderii europeni vor evita în ultimul moment o criză finaciară, însă optimismul a fost temperat miercuri seară de comentariile sumbre ale unui oficial german, care a declarat că "mulţi protagonişti încă nu au înţeles cât de gravă este situaţia", referindu-se la instituţiile şi guvernele din zona euro.
Informaţiile apărute în presa japoneză conform cărora grupul G20 al celor mai mari economii ale lumii ar pregăti o schemă de împrumut de 600 miliarde de dolari pentru Fondul Monetar Internaţional (FMI) în vederea sprijinirii eforturilor Europei au ridicat iniţial pieţele şi moneda euro, însă efectul a dispărut după ce oficialii FMI şi G20 au dezminţit ştirea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO