Business Internaţional

Industria gastronomică a Poloniei piere pe tăcute sufocată de datoriile din pandemie, de costurile în creştere şi de inflaţie. Sau doar se face nevăzută în economia gri?

Industria gastronomică a Poloniei piere pe tăcute...

Autor: Catalina Apostoiu, Bogdan Cojocaru

09.03.2023, 22:38 413

Absenţa lockdownurilor în 2022 nu a însemnat o revenire la prosperi­tate a industriei gastronomice polo­neze, notează Warsaw Voice.

Datoriile totale ale sectorului de catering se ridicau la finalul lunii februarie la 311,6 milioane de zloţi (67 milioane de euro). Vasta majori­tate erau înregistrate de restaurante. Datoriile industriei de catering se si­tu­ează la 33,7 milioane de zloţi, în timp ce alte companii care oferă mese sau băuturi au creanţe de 16,2 mili­oane de zloţi.

În timpul celor doi ani de pan­demie, dificultăţile hotelurilor, res­tau­rantelor şi firmelor de catering au avut în principal legătură cu lockdownurile, declinul puternic al numărului de turişi şi interzicerea evenimentelor sau conferinţelor.

În pandemie, oaspeţii nu au venit pentru că nu au putut, iar acum pot, dar nu mai vor. Un sondaj recent arată că aproape două treimi dintre polonezi şi-au redus cheltuielile din cauza creşterii preţurilor care a ero­dat puterea de cumpărare.

„De această dată, situaţia este clar înrăutăţită de inflaţie, în special în cazul cateringului. Una din cauzele problemelor financiare ale industriei este cererea redusă de astfel de ser­vicii. În ultimele luni, datoriile fir­melor de catering au accelerat“, arată Adam Lacki, CEO al Registrului Naţional al Datoriilor.

„Trecerea creşterii costurilor că­tre clienţi este o sabie cu două tăi­şuri pentru industria serviciilor alimen­tare, putând provoca un exod al clienţilor“, adaugă Lacki.

Creşterea datoriilor nu s-a tradus până acum într-un număr mai mare de falimente. În 2022, din 360 de fali­mente, doar şase erau ale unor com­panii din industria de catering, iar trei din sectorul hotelier. Totuşi, indus­tria gastronomică este în vârful listei când vine vorba de proceduri de restructurare.

De asemenea, economia gri este înfloritoare în industria de catering şi hotelieră, potrivit innpoland.pl.

În unele industrii, menţinerea unei afaceri legale nu mai este profitabilă, motiv pentru care unii proprietari de unităţi de cazare şi restaurante nu raportează venituri şi deci nu plătesc impozite. Angajaţii restaurantelor cer ca nota de plată să nu fie plătită cu cardul şi cu cash, iar clientul de cele mai multe ori acceptă.

Experţii anticipează o avalanşă de închideri de restaurante la nivelul întregii Polonii, scrie Wyborcza.pl. Din cauza inflaţiei ridicate, preţurilor la energie şi costurilor în creştere, restaurantele, barurile şi pub-urile sunt într-o situaţie precară.

Fără o reducere radicală a preţurilor la energie electrică şi gaze, problemele industriei de catering se vor intensifica, avertizează Weronika Smarduch, analist financial pe industria hotelieră şi de catering, potrivit krknews.pl.

Şi în Ungaria industria ospitalităţii a întâmpinat probleme majore anul trecut din cauza penuriilor de forţă de muncă, creşterilor salariale şi scumpirii energiei şi materiilor prime.

Situaţia nu este mai bună nici acum, în condiţiile în care din cauza scăderii cererii, mai multe restaurante s-au închis în toamnă, altele putând fi obligate să facă la fel, relatează vg.hu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO