Business Internaţional

ING isi separa afacerile si vinde divizia de asigurari

ING isi separa afacerile si vinde divizia de asigurari
26.10.2009, 23:20 97

Compania olandeza de servicii financiare ING isi va separaoperatiunile bancare de cele de asigurari si intentioneaza sastranga 7,5 mld. euro in urma unei emisiuni de titluri pentru arambursa anticipat jumatate din ajutorul de 10 mld. euro primit dela stat, scrie Bloomberg.

ING va folosi fondurile obtinute din vanzarea de actiuni pentrua-si majora capitalul si pentru recumpara titluri de valoare de 5miliarde de euro, detinute in prezent de guvern. Companiaplanuieste sa vanda in urmatorii doi ani divizia de asigurari agrupului prin oferte publice initiale, vanzari catre alte companiisau o combinatie a celor doua tipuri de operatiuni.

ING ramburseaza statului 5 mld. euro

Grupul olandez vinde actiuni dupa ce acestea s-au apreciat cu59% de la inceputul anului, depasind performanta indicelui DowJones Stoxx 600, care a urcat in aceeasi perioada cu doar 18%. ING,creata in 1991 in urma fuziunii dintre compania de asigurariNationale Nerdanden si NMB Postbank Group, a anuntat ca decizia dea vinde divizia de asigurari este parte a unui plan derestructurare aprobat de Comisia Europeana.

"O divizie ce in trecut ne aducea beneficii a devenit acum oinfluenta negativa pentru afaceri in ansamblu", a spus directorulexecutiv Jan Hommen.

"In mod ideal este bine sa pastrezi toate afacerile, insa piatava trebui sa ne spuna daca acest lucru este posibil si care va fipretul unei asemenea decizii."

ING a anuntat ca a ajuns la un acord cu statul olandez pentru aputea rambursa inainte de termen imprumutul acordat de guvern, iarin decembrie grupul intentioneaza sa rascumpere titlurile aflate lastat. Hommen a refuzat sa spuna cand se asteapta sa rambursezerestul sumei.

Grupul ING va fi nevoit sa plateasca peste valoarea titlurilor oprima si dobanda aferenta perioadei care s-a scurs din momentul incare a primit banii. Suma totala se ridica la 950 mil. euro.Urmatoarele rate vor fi platite prin dezinvestitii si din resurseinterne.

Profit de 500 mil. euro

ING a anuntat un profit net de aproximativ 500 mil. euro,respectiv 0,24 euro per actiune, in perioada iulie-septembrie,conform rezultatelor preliminare aferente trimestrului trei.Rezultatele pozitive se datoreaza in principal performantelordiviziei bancare. Profitul net de baza dupa excludereadezinvestitiilor si a operatiunilor speciale se ridica laaproximativ 750 mil. euro, comparativ cu o pierdere de 568 mil.euro in perioada similara a anului trecut, potrivit estimarilorgrupului.

Comisia Europeana a cerut ING sa plateasca guvernului sumesuplimentare pentru un acord care a permis transferul risculuiaferent unor active ipotecare in valoare de 21,6 mld. euro de lacompanie catre stat la inceputul acestui an. Sumele suplimentare pecare ING trebuie sa le plateasca anual statului se ridica la ovaloare neta totala de 1,3 mld. euro. Grupul olandez intentioneazasa plateasca toata suma intr-o singura transa in acesttrimestru.

Mai mult, ING trebuie sa vanda afacerea de online banking dinStatele Unite pana in 2013, pentru a primi aprobarea UniuniiEuropene pentru planul de restructurare al companiei.

ING in Romania

ING este prezenta in Romania inca din 1994, fiind prima bancastraina ce a venit pe piata locala cu o sucursala. Grupul olandez aintrat pe segmentul asigurarilor de viata in urma cu 11 ani, si adevenit lider de piata, ajungand anul trecut la afaceri de 182 mil.euro. In 2007 a fost infiintata si divizia de pensii private careadministreaza pensiile obligatorii a peste 1,6 milioane de clienti.De asemenea, ING Asigurari administreaza doua fonduri de pensiifacultative care au in total 67.000 de participanti. Diviziabancara are peste 1.000 de angajati in cele 27 de orase in caresunt deschise 24 de sucursale pentru companii si 120 unitati INGSelfeBank, pentru persoane fizice. ING Bank Romania a anuntatpentru primul semestru al acestui an un profit brut in crestere cu101%, la 114 mil. lei, venitul net fiind de 399 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO