Business Internaţional

Intarirea euro si scumpirea petrolului innoureaza economia europeana

30.07.2007, 14:51 12

Cresterea in industria europeana producatoare de masini si cea a serviciilor, care reprezinta doua treimi din economie, a incetinit mai mult decat prevedeau economistii in iulie, pe fondul cresterii monedei euro la o valoare record si al majorarii pretului la petrol, titreaza Bloomberg.
Royal Bank of Scotland a spus ca indexul sau compozit care urmareste industria auto, activitatea bancara si liniile aeriene a scazut la 57,3 de la 57,8 in iunie.
Economistii se asteapta ca indexul compozit sa ajunga la 57,6, conform unui sondaj realizat de Bloomberg.
Aprecierea din acest an a monedei euro cu 7% raportat la dolar diminueaza competitivitatea exporturilor europene, pilonul principal al cresterii economice de-a lungul ultimilor doi ani.
Cresterea preturilor la petrol s-ar putea sa "racoreasca" o economie care a cunoscut anul trecut cel mai rapid ritm de crestere din 2000 incoace.
"Exista cateva presiuni asupra industriei producatoare cauzate de cresterea monedei euro si a preturilor ridicate la inputuri. Totusi, pe ansamblu, indexul inca se mentine la un nivel sanatos", a spus Nick Matthews, economist la Barclays Capital in Londra.
Indexul industriei producatoare a scazut la 54,8 de la 55,6 in iunie, in timp ce indicatorul cresterii serviciilor s-a redus la 58,1 de la 58,3.
Comenzile noi pentru producatorii de bunuri s-au redus la cel mai mic nivel inca din noiembrie 2005, in timp ce comenzile in sectorul serviciilor au atins cel mai ridicat nivel din iunie anul trecut.
A opta crestere din 2005 a ratei dobanzii stabilita de Banca Centrala Europeana a marit atractivitatea euro.
Banca Centrala Europeana a semnalat planificarea celui de-al noualea pas de tintire a inflatiei.
"Am intampinat dificultati in intelegerea politicii monetare a ECB (European Central Bank)", declara Carlo Puri, director executiv la Pirelli&C Real Estate SpA, divizia de investitii imobiliare a producatorului italian de anvelope.
"Nu pot sa imi explic cum euro continua sa creasca la 1,39 raportat la dolar."
Reprezentantii Audi AG, brandul de lux al Volkswagen, au spus ca se asteapta ca veniturile SUA sa scada din cauza unui euro mai puternic.
Airbus SAS, cel mai mare producator de avioane, a declarat ca orice declin de 10% al dolarului raportat la euro costa compania un miliard de euro din profitul anual.
Aprecierea monedei euro s- a facut gradual, pana acum, iar exportatorii din regiunea euro nu au avut de suferit, a mentionat Juergen Stark, membru al echipei de conducere al ECB.
"Ar fi fost o problema daca am fi asistat la schimbari bruste ale ratei de schimb", aprecizat el.
Wincor-Nixdorf AG, cel mai mare furnizor de automate bancare (ATM) si solutii electronice de retail bancar, a declarat ca profitul pe trimestrul al treilea a crescut cu 17%, odata cu majorarea comenzilor din Asia si Europa.
Economia din zona euro a crescut cu 0,7% in primul trimestru, mai mult de trei ori decat cresterea inregistrata de SUA, datorita unei majorari a investitiilor realizate de companie.
Somajul s-a redus la 7% in mai, atingand cea mai mica valoare, iar increderea consumatorilor si afacerea s-au mentinut la nivelul inalt pe care-l detin de sase ani. Cheltuielile consumatorului francez pe bunuri au crescut cu 1,6% in iunie, comparativ cu luna mai, mai mult de doua ori decat se estima, in conditiile in care somajul a scazut in cea de-a treia economie europeana ca marime, conform Insee, biroul de statistica din Paris.
"Economia din zona euro a inceput a doua jumatate a anului 2007 in forta", a spus Jacques Cailloux, economist-sef la Royal Bank of Scotland din Londra.
In timp ce aprecierea euro amortizeaza impactul cresterii cu 48% a pretului petrolului de la mijlocul lunii ianuarie pana acum, liniile aeriene europene ca Lufthansa AG si Air France -KLM Group au crescut taxa la combustibil pentru a-si proteja marja de profit.
Increderea consumatorilor italieni s-a diminuat din cauza ca oamenii se tem ca s-ar putea mari pretul la benzina, in timp ce preturile de import ale Germaniei au crescut mai mult decat au estimat economistii in iunie, din cauza costurilor mari la petrol.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO