Business Internaţional

Interes din ce in ce mai mare pentru afacerile europene ale Heinz

08.11.2005, 19:46 13

Vanzarile de mancaruri congelate si afacerile cu fructe de mare ale Heinz atrag tot mai mult jucatorii din industrie, care sunt dispusi sa ofere pentru cele doua afaceri aproximativ 400 de milioane de lire sterline (590 de milioane de euro), scrie Financial Times.

Heinz a anuntat ca doreste sa vanda aceste afaceri la inceputul acest an, dupa ce in prealabil isi facuse cunoscuta intentia de restructurare a operatiunilor sale europene. Grupul doreste sa se axeze pe trei domenii: producerea ketchup-ului, a condimentelor, a sosurilor si a mancarurilor pentru copii.

Ca si alti producatori de mancaruri congelate, Heinz s-a confruntat cu declinuri ale vanzarilor in Europa, in conditiile in care consumatorii britanici prefera din ce in ce mai mult mancarurile calde in defavoarea celor congelate.

Volumul vanzarilor Heinz din Europa a scazut cu 3 procente in trimestrul care s-a incheiat in iulie, fata de perioada similara din 2004, evolutia pusa pe seama afacerilor cu mancaruri congelate si cu fructe oceanice care au avut de depasit unele probleme.

Cu toate ca multe persoane se reorienteaza catre alte tipuri de mancaruri, mare parte din investitori considera afacerea Heinz o oportunitate.

Si ceilalti jucatori au in vedere o schimbare de atitudine. Unilever isi regandeste brandul Birds Eye, in timp ce Findus, un brand de mancaruri congelate detinut de Nestle, este foarte probabil sa fie vandut unui grup privat la finele acestui an sau la inceputul lui 2006.

FMCG Investments este unul din grupurile interesate de cele doua afaceri ale Heinz. FMCG priveste aceasta achizitie din perspectiva deschiderii spre industrie pe care o ofera. Compania este infiintata de curand si il are la conducere pe David Williams, fostul director executiv al Heinz Europa.

Afacerea cu preparate oceanice detinuta de Heinz este evaluata la aproximativ 350 de milioane de euro, in timp ce afacerea cu mancaruri congelate la peste 150 de milioane de lire sterline (221 de milioane de euro).

Alte firme de investitii care ar putea lua in considerare varianta achizitionarii in totalitate sau partial, afacerile Heinz sunt Electra Partners, BC Partners si PAI. Posibili cumparatori sunt de asemenea si Princes, o divizie a Mitsubishi care produce conserve din peste, McCain din Canada, specializata in cartofi prajiti, sau Dr. Oetker din Germania, specializata in pizza congelata.

Heinz a incheiat luna aceasta prima etapa din planul de restrangere a afacerilor sale, cand a vandut afacerea sa olandeza de alimente congelate catre NPM Capital, un grup privat. ioana.david@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO