Business Internaţional

Întoarcerea la şcoală, o corvoadă pentru europeni, cu preţurile majorităţii rechizitelor de bază crescând de două ori mai rapid decât salariile

Întoarcerea la şcoală, o corvoadă pentru europeni, cu...

Autor: Catalina Apostoiu

06.09.2023, 21:35 104

Luna septembrie marchează re­venirea la şcoală pentru cei mici, însă aceasta va scoate şi mai mulţi bani din buzunarele părinţilor lor în condiţiile în care costul majorităţii rechizitelor de bază a crescut de două ori mai rapid decât salariile la nivelul întregii Uniuni Europene, notează EUobserver citând o analiză recentă a Confederaţiei Europene a Sindi­catelor (ETUC).

Din ianuarie până în mai 2023, majoritatea rechizitelor de bază, cum ar fi creioanele, hârtia, ascuţitorile, gumele de şters, s-au scumpit în medie cu 13%, în timp ce salariile au crescut cu doar 6%.

Anul trecut, acestea s-au scumpit cu 8%, tot dublul ratei de creştere a sa­lariilor. Recordul anterior al scum­pirii rechizitelor a fost de 1,7% în 2019.

Preţul manualelor, hainelor şi în­călţămintei pentru copii, calcula­toa­relor creşte de asemenea mai rapid decât salariile în multe state membre ale blocului, punând presiune în creş­tere pe famiilii, care se confruntă deja cu o criză dramatică a costurilor de trai, se arată în analiza ETUC. „Începutul de an şcolar este în­tot­deauna dificil pentru familii, însă în acest an situaţia este deosebit de di­fi­cilă din cauza inflaţiei“, arată Esther Lynch, secretar general al ETUC.

„Reducerea bugetelor şcolilor este deja resimţită de către părinţi iar acum scumpirea puternică a rechi­zi­telor de bază va însemna că mai mulţi copii vor duce lipsă de elemente e­sen­ţiale pentru procesul de învăţare. Oamenii au nevoie disperată de sala­rii mai mari pentru a face faţă crizei costurilor de trai, iar toate datele arată că inflaţia este generată de profiturile în exces, şi nu de salarii“.

În Germania, cea mai mare eco­nomie europeană, achiziţiile nece­sa­re pentru începerea şcolii din acest an, precum pixuri, caiete, au devenit semnificativ mai costisitoare. Potrivit Oficiului Federal de Statistică, preţu­rile caietelor şi blocurilor de desen au crescut cu 13,6% în iulie faţă de aceeaşi lună a anului trecut.

În Franţa, părinţii cumpără re­chi­zite second hand din cauza scum­pirilor recente, potrivit RFI.

La început de nou an şcolar, rechizitele sunt estimate să coste cu peste 11% mai mult în acest an din cauza inflaţiei ridicate.

Confederaţia Sindicală a Familiilor (CSF) estimează costul achiziţiei de rechizite pentru un copil din învăţământul primar la 233 euro în 2023, cu peste 40 de euro mai mult decât în 2022.

Un sondaj recent arată că 32% din aproape 1.000 de părinţi intenţionează să refolosească rechizite, în timp ce 16% vor cumpăra second hand.

Şi în Polonia rechizitele sunt din ce în ce mai scumpe, scrie tvn24.pl.

Părinţii din Polonia se aşteaptă să plătească cu 10-15% mai mult pentru rechizite în acest an. Un sondaj recentă indică faptul că mai puţjn de 30% dintre polonezi vor cumpăra rechizite şcolare noi pentru copiii lor anul acesta.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO