Business Internaţional

Investiţii străine în regiune: Mercedes primeşte ajutor de stat în Polonia, Ungaria îşi premiază investitorii, Serbia se laudă cu ISD-uri record

Investiţii străine în regiune: Mercedes primeşte...

Autor: Catalina Apostoiu

29.03.2023, 00:05 691

Gigantul auto german Mercedes a primit ajutor de stat de peste 18 mi­lioane de euro în Polonia pentru con­strucţia unei noi uzine, în Jawor în apropiere de fabrica existentă de motoare şi baterii, notează Warsaw Voice.

Va fi primul centru de producţie din lume al companiei germane, ur­mând să producă doar camionete e­lec­trice, dar şi prima uzină Mercedes din Polonia. Investiţia se ridică la 1,3 mi­liarde de euro, putând fi con­side­rată una record comparativ cu cele­lalte investiţii străine din sectorul auto al Poloniei. Lucrările de con­strucţie vor începe în 2024.

În cazul Ungariei, detaliile pri­vind subvenţiile acordate pentru in­vestiţii companiilor străine nu sunt dezvăluite cu la fel de multă uşurinţă, deşi ţara, la fel ca Polonia, nu ezită să fie generoasă, prin subvenţii, facilităţi fiscale şi alte forme de ajutor finan­ciar, cu giganţii care vin cu bani şi tehnologie.

Recent, Agenţia Ungară pentru Promovarea Investiţiilor (HIPA) a de­cernat premiile „Investitorii anu­lui“, potrivit Hungary Today.

Coreea de Sud a rămas cel mai mare investitor, cu 2,8 miliarde de euro pe bază anuală în 2022. Compa­niile germane au dat dovadă de o per­formanţă solidă, nu numai repre­zentând 30% din volumul investiţii­lor, ci şi prin lansarea celor mai multe proiecte şi angajamentul de a angaja 6.000 de persoane, echivalentul a 40% din numărul total de locuri de muncă nou create în 2022.

Pe sectoare, electronicele, secto­rul auto şi alimentar au rămas în top.

Premiile au fost acordate pe 9 ca­tegorii. CATL a primit premiul pen­tru investiţii strategice, investiţia de 7,3 miliarde de euro a companiei chi­neze fiind cea mai mare investiţie greenfield din Ungaria.

Nestle Hungaria a primit premiul pentru reinvestiţii continue. Compania este cel mai mare angajator elveţian din Ungaria, investind peste 840 milioane de euro în cei 30 de ani de prezenţă pe plan local.

Mercedes-Benz a primit premiul pentru investitor semnificativ, compania germană anunţând în iulie 2022 că va investi peste 1 miliard de euro pentru a se pregăti pentru electrificare. Premiul pentru investiţii R&D a fost acordat grupului Continental.

Cât priveşte Serbia aceasta „a primit investiţii străine directe de 692 milioane de euro până pe 20 martie, cel mai bun rezultat până acum“, a anunţat preşedintele ţării Aleksandar Vucic, scrie Serbian Monitor.

Potrivit acestuia, Serbia are nevoie să atingă o rată de creştere economică de 2,5% pentru a prinde din urmă ţările dezvoltate.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO