Business Internaţional

Investiţiile străine continuă să vină în Ucraina. 600 de firme poloneze operează deja pe plan local şi nu aşteaptă un tratat de pace pentru a continua

Investiţiile străine continuă să vină în Ucraina....

Autor: Catalina Apostoiu

11.07.2023, 00:06 224

Sute de companii poloneze sunt active în Ucraina şi „nu aşteap­tă“ un tratat de pace, a declarat un oficial guvernamental polonez, po­trivit The First News.

Jadwiga Emilewicz, reprezentant al guvernului pentru Cooperarea polono-ucraineană în domeniul dez­voltării, a subliniat recent legăturile solide de business dintre cele două ţări existente în pofida războiului din Ucraina de Est. Aceasta a precizat că există peste 600 de companii polo­neze în Ucrai­na, iar acestea „nu aş­teaptă un tratat de pace“ pentru a continua să ope­reze acolo.

Fabricile cu capital polonez din Ucraina, a adăugat oficialul polonez, „au înregistrat o creştere a interesu­lui şi comenzilor“. Menţinând tonul pozitiv, Emile­wicz a declarat de asemenea că antreprenorii polonezi „vor să-şi crească prezenţa în Ucraina şi să participe la proiecte de reconstrucţie a acestei ţări“.

Recent, biroul Agenţiei Polo­neze de Investiţii şi Comerţ, care s-a mutat la Varşovia la începutul inva­dării Ucrainei de către Rusia, şi-a reluat activitatea la Kiev, iar acolo a fost creat un centru de sprijin pentru afacerile poloneze din Ucraina, no­tează epravda.com. „Direcţia princi­pală a activităţii Biroului de la Kiev va fi promovarea intrării afacerilor poloneze pe piaţa ucraineană, în special atragerea de investiţii în proiecte de reconstrucţie. Astfel, reprezentanţii companiilor poloneze vor putea primi asistenţă şi informaţii cu privire la continuarea cooperării“, declară oficialii biroului.

Printre cele mai promiţătoare di­recţii de cooperare, antreprenorii po­lo­nezi numesc industriile comerţului şi transporturilor.

Investiţii în Ucraina vin şi din partea unor companii din alte ţări în afară de Polonia.

Conform biz.nv.ua, Bayer a a­nun­ţat alocarea a 60 milioane de euro pentru dezvoltarea unei unităţi de producţie de seminţe de porumb în regiunea Jîtomîr. Investiţiile vor fi direcţionate către construcţia unui nou uscător de seminţe, achizi­ţia de utilaje agricole moderne, con­strucţia de depozite.

Grupul Carlsberg a investit 1,5 mi­liarde de grivne (40 milioane de euro) în lansarea unei noi linii de producţie la fabrica de bere din Kiev, care va face posibilă creşterea pro­ducţiei cu 80%.

La începutul războiului, Carls­berg a suspendat activitatea fabri­cilor de bere ucrainene, însă în 2023 compania a reînceput să restabileas­că treptat activitatea acestora.

Ucraina a semnat de asemenea trei acorduri cu producătorul turc Baykar. Compania turcă a primit deja autorizaţii pentru producţia de drone TB2 şi Akinci în Ucraina. Producţia este planificată să înceapă în 2025, iar investiţia totală este estimată la 95,5 milioane $.

În prezent, se poartă negocieri cu alţi producători occidentali pentru lansarea producţiei de arme pe teritoriul Ucrainei.

Cât priveşte companiile turceşti în general, acestea consideră regiunea Lviv drept una atractivă pentru investiţii, astfel că acestea studiază în prezent piaţa locală, conform loda.gov.ua.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO