Business Internaţional

Investitorii, analiştii şi bancherii aşteaptă ca BCE să schimbe macazul. Yannis Stournaras, Consiliul Guvernatorilor: Banca Centrală Europeană trebuie să reducă dobânzile de două ori înainte de vacanţa de vară, şi încă de două ori până la finalul anului

Investitorii, analiştii şi bancherii aşteaptă ca BCE...

Autor: Valeriu Dănilă

14.03.2024, 16:53 115

Banca Centrală Europeană trebuie să reducă dobânzile de două ori înainte de vacanţa de vară, şi încă de două ori până la finalul anului, este de părere Yannis Stournaras, membru în Consiliul Guvernatorilor, scrie Bloomberg.

„Trebuie să începem să reducem dobânzile curând pentru ca politica noastră monetară să nu devină una prea restrictivă”, a explicat Stournaras, care este şi guvernator al băncii centrale din Grecia. „Este potrivit să facem două reduceri ale dobânzii înainte de vancanţa de vară, pentru un total de patru în acest an”, mai adaugă acesta.

La şedinţa de politică monetară de săptămâna trecută, oficialii BCE au decis păstrarea dobânzilor la nivelul actual, fiind de acord că ciclul de relaxare monetară ar putea începe în iunie. Aceştia sunt tot mai încrezători că inflaţia se apropie de ţinta de 2%, dar au nevoie de date suplimentare înainte de a lua o decizie.

Instituţia europeană are programate şedinţe de politică monetară pentru 11 aprilie, 6 iunie şi 18 iulie. După aceste trei şedinţe oficialii BCE nu se vor mai întâlni din nou până pe 12 septembrie.

„Vom avea puţine informaţii noi până la şedinţa din aprilie, dar vom avea mult mai multe date până în iunie”, a mai arătat Yannis Stournaras.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO