Business Internaţional

Investitorii europeni îşi pierd apetitul pentru datoria SUA, însă americanii continuă să se îndatoreze masiv

Investitorii europeni îşi pierd apetitul pentru datoria...

Autor: Catalina Apostoiu

11.05.2018, 00:05 488

Deşi economia americană este puternică, un declin discret al investiţiilor străine indică faptul că investitorii din zona euro încep să aibă o atitudine prudentă faţă de titlurile americane de datorie, scrie Deutsche Welle. Con­tează acest lucru pentru ame­ricani?

Investitorii străini cumpără din ce în ce mai puţine titluri de datorie americane, dar Statele Unite merg mai departe cu un buget încărcat de datorii şi o diplomaţie nepopulară la nivel mondial.

Potrivit Băncii Centrale Europene, după 2015 peste jumătate din titlurile americane de datorie au fost achiziţionate de investitori din zona euro. Germania în special deţine astfel de titluri în valoare de 90,1 miliarde de dolari.

În 2017, însă tendinţa s-a inversat, iar investitorii din zona euro au devenit vânzători neţi. Dezbaterile continuă cu privire la efectul datoriilor în creştere ale SUA asupra încrederii investitorilor şi în primul rând asupra modului în care au ajuns SUA în această poziţie.

Maya MacGuineas, preşedintă a Comitetului pentru un Buget Federal Responsabil, spune că datoriile sunt un simptom al unui proces guvernamental defect, nu există nicio justificare economică. ìDacă nu există lideri politici pentru a explica strategia, aceasta devine o demagogieî, adaugă MacGuiness.

În loc să majoreze taxele şi să scadă cheltuielile, o strategie nepopulară, SUA continuă să emită obligaţiuni pentru a finanţa guvernul.

Cu datorii de 21.000 miliarde de dolari şi un nou deficit aşteptat să treacă de 1.000 miliarde de dolari pe an până în 2020, Statele Unite au o datorie mai mare decât întreaga datorie a UE. Deşi acestea pot conta pe statutul de activ de refugiu al dolarului, problemele nu ar trebui ignorate.

Friedrich Heinemann, Şeful departamentului de finanţe publice al Centrului pentru Cercetare Economică Europeană (ZEW), spune că nu există nicio ameninţare economică în prezent, dar există riscuri politice.

Datoriile în sine nu sunt un lucru rău. Acestea sunt foarte utile în repararea unei economii. Şi totuşi, bugetul american este privit cu scepticism, democraţii argumentând că acesta afectează clasa muncitoare, iar restrângerea programelor de servicii sociale va avea de asemenea un efect negativ.

Statele Unite rămân cel mai sigur pariu pe piaţă, însă aceasta nu înseamnă că toată lumea are o percepţie pozitivă faţă de acestea.

Având în vedere că o parte atât de mare din datorie este autoimpusă, se iscă întrebarea încotro se îndreaptă Statele Unite, spune MacGuineas.

Heinemann în schimb nu găseşte motive de îngrijorare şi vede ultimele evenimente drept încurajatoare pentru a achiziţiona titluri americane de trezorerie.

ìPoate părea un paradox, însă decizia lui Trump cu privire la Iran, exact pentru că a sporit brusc riscurile de destabilizare politică în Orientul Mijlociu, ar putea fi un argument ëbuyíî, spune Heinemann, titlurile americane de trezorerie fiind un refugiu tradiţional în vremuri de conflict.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO