Iranul trimite mii de afgani să lupte în Siria, dezvăluie Human Rights Watch într-un raport

30 ian 2016 Autor: Valentin Vidu - Mediafax

Gardienii Revoluţiei au recrutat - în Iran - mii de afgani fără documente, pe care i-au trimis să lupte în Siria, începând cel puţin din noiembrie 2013 şi până în prezent, dezvăluie Human Rights Watch (HRW) într-un raport, relatează DPA în pagina electronică.

Potrivit organizaţiei nonguvernamentale (ONG) cu activitate în domeniul drepturilor omului, aceşti refugiaţi primesc sume cuprinse între 500 şi 800 de dolari pe lună pentru a susţine regimul sirian al preşedintelui Bashar al-Assad.

"Iranul nu doar că le-a oferit refugiaţilor şi migranţilor afgani stimulente să lupte în Siria. Mai mulţi dintre ei afirmă că au fost ameninţaţi cu deportarea înapoi în Afganistan dacă nu fac acest lucru", a declarat Peter Bouckaert , directorul HRW pentru situaţii de urgenţă.

"În faţa acestei opţiuni sumbre, unii dintre aceşti bărbaţi şi băieţi afgani au fugit din Iran în Europa", a subliniat el.

Aproximativ trei milioane de afgani trăiesc în Iran, însă mai puţin de un milion dintre ei au statul legal de imigranţi, precizează HRW în acest raport.

"Combatanţi afgani organizaţi şi comandaţi de oficiali militari iranieni luptă în numeroase zone din Siria, inclusiv la Damasc, Alep, Homs, Deir Ezzor, Hama, Latakia şi în zone din apropierea frontierei Siriei cu Înălţimile Golan ocupate de Israel", mai arată HRW în raport, citând refugiaţi afgani.

 
Cuvinte cheie:
AFGANISTAN
, IRAN
, SIRIA
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide