Business Internaţional

Irlanda face eforturi disperate sa-si salveze bancile

22.12.2008, 16:59 29

Guvernul irlandez va injecta 5,5 mld. euro (7,7 mld. dolari) in cele mai importante trei banci din tara, preluand controlul asupra Anglo Irish Bank, pentru a proteja industria nationala a serviciilor financiare de efectele dezastruoase ale crizei creditelor, scrie Bloomberg.

Guvernul va investi 1,5 mld. euro in Anglo Irish Bank in schimbul unor actiuni preferentiale care ii ofera 75% din drepturile de vot. Allied Irish Banks si Bank of Ireland vor primi fiecare cate 2 mld. euro.
Irlanda a fost primul stat european care s-a angajat sa garanteze toate depozitele bancare, insa in prezent este fortata sa utilizeze banii publici pentru a revitaliza sectorul bancar, dupa ce initial solicitase bancilor sa acceseze fonduri private pentru a se redresa. Incepand cu 30 septembrie, cand s-a aprobat garantarea depozitelor bancare, indicele ISEF Financial, barometrul evolutiei la bursa a bancilor, a intrat in picaj, pierzand 72% pe masura ce capitalul creditorilor s-a diminuat din cauza imprumuturilor neavantajoase acordate dezvoltatorilor imobiliari si proprietarilor de case din Irlanda si Marea Britanie.
Actiunile bancii Allied Irish au castigat ieri dimineata 21%, tranzactionandu-se pe piata bursiera din Dublin cu 33 eurocenti/titlu.
De asemenea, Bank of Ireland a inregistrat un avans de 38%, iar Anglo Irish Bank, 2,9%.
Actiunile preferentiale emise de Anglo Irish Bank vor aduce in vistieria statului dividende anuale fixe de 10% din profituri. Titlurile institutiilor bancare Allied Irish si Bank of Ireland vor avea dividende de 8%, iar guvernul va prelua o participatie echivalenta cu 25% din drepturile de vot, putand decide asupra unor chestiuni precum numirea directorilor sau structura capitalului. Actiunile preferentiale vor fi "perpetue" si nu vor putea fi convertite in actiuni obisnuite.
Capitalul de baza in cazul Bank of Ireland si Allied Irish, un indicator al capacitatii bancilor de a absorbi pierderile cauzate de creditele acordate, s-ar putea majora la 8-9% dupa ce guvernul va efectua injectia de fonduri, a declarat ministrul de finante al Irlandei, Brian Lenihan.
Masurile guvernului survin la cateva zile dupa ce Anglo Irish Bank a fost implicata intr-un scandal provocat de presedintele Sean Fitzpatrick, care nu i-a informat pe actionari cu privire la un imprumut de 87 de milioane euro primit din partea bancii.
Donal O'Connor, cel care i-a urmat in functie lui Fitzpatrick, a afirmat ca fondurile oferite de guvern vor determina banca sa ramana o "institutie sanatoasa si viabila".
Dividendele acordate guvernului irladez sunt inferioare celor pe care Marea Birtanie le-a solicitat bancilor britanice in schimbul asistentei financiare. Ministrul Lenihan a declarat ca nu a dorit sa restrictioneze practicile de creditare prin majorarea dividendelor.
"Situatia noasta este mai avantajoasa decat cea a vecinilor din Marea Britanie care, cu siguranta, si-au invatat lectia", a afirmat Kevin McConnell, presedintele departamentului de cercetare al Bloxham Stockbrokers din Dublin. "Depinde de punctul de vedere al fiecaruia daca masurile luate sunt suficiente sau nu", a completat McConnell.
Statul irlandez este pregatit sa garanteze o viitoare emisiune de actiuni in cadrul Allied Irish si Bank of Ireland, care s-ar putea ridica la o valoare totala de 1 mld. euro. Ministrul finantelor a precizat ca desi dispune de capital suplimentar cu care sa sprijine sistemul bancar, va continua sa incurajeze bancile sa se orienteze catre surse private.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO