Business Internaţional

Jared Kushner, ginerele fostului preşedinte american Donald Trump, vrea să investească în proprietăţi imobiliare de lux în Serbia şi Albania, inclusiv în sediul vechiului cartier general al armatei iugoslave

Jared Kushner, ginerele fostului preşedinte american...

Autor: Ştefan Stan

17.03.2024, 14:33 216

Jared Kushner, ginerele fostului preşedinte american Donald Trump, a anunţat sâmbătă că intenţionează să investească în proprietăţi imobiliare de lux în Serbia şi Albania, inclusiv în sediul vechiului cartier general al armatei iugoslave, scrie NYT. 

"Sunt încântat să împărtăşesc câteva imagini de design timpurii pentru proiectele de dezvoltare pe care le-am creat pentru coasta albaneză şi centrul Belgradului", a scris Kushner pe X, fostul Twitter, împreună cu patru imagini ale viitoarelor complexe.

Deputatul opoziţiei verzi Aleksandar Jovanovic a afirmat miercuri că guvernul sârb l-a desemnat pe ministrul infrastructurii Goran Vesic să semneze un "memorandum de înţelegere" cu două firme legate de familia ginerelui lui Trump.

Jovanovic a declarat că această chestiune nu este un secret, dar că încă nu a fost semnat nimic.

Un subiect sensibil în Serbia, afacerea implică fostul sediu al armatei, care a fost bombardat de mai multe ori în 1999 în timpul campaniei aeriene a NATO conduse de SUA care a pus capăt războiului din Kosovo.

Potrivit lui Jovanovic, care a vorbit despre proiect cu câteva zile înainte de a se împlini 25 de ani de la începutul loviturilor NATO, guvernul va ceda clădirea şi terenul pentru o perioadă de 100 de ani, fără niciun cost.

Situl armatei nu a fost niciodată reconstruit, dar în 2005 a fost declarat "bun cultural" protejat.

Potrivit New York Times, planul este de a construi un hotel de lux, 1.500 de unităţi rezidenţiale şi un muzeu.

Între timp, o parte a proiectului Albaniei constă în transformarea insulei Sazan, situată în sud-vestul ţării, - care a găzduit cândva o bază militară secretă comunistă - într-o destinaţie turistică de lux.

The New York Times a notat că partenerul de afaceri al lui Kushner este Richard Grenell, un fost director naţional interimar al serviciilor de informaţii pe care Trump l-a folosit şi ca trimis pentru negocierile de pace dintre Kosovo şi Serbia.

Ministerul albanez al Turismului a declarat sâmbătă, într-o declaraţie, că investitorul şi-a exprimat interesul de a dezvolta "un proiect turistic pe insula Sazan", dar că acesta va fi supus mai multor etape de examinare înainte de a se lua o decizie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO