Business Internaţional

Kazahii se cearta cu Eni pentru petrolul din Marea Caspica

07.09.2007, 18:03 20

Kazahstanul a anuntat ca doreste sa detina un control mai mare asupra gigantului camp petrolier Kasagan din Marea Caspica, plangandu-se ca modul inadecvat in care a fost administrat proiectul de catre consortiul strain condus de compania italiana Eni a afectat economia republicii din Asia Centrala si reputatia sa de furnizor global de energie de incredere, scrie Financial Times.
Karim Massimov, prim-ministrul kazah, a declarat ca firma petroliera de stat KazMunaiGas, care de curand a preluat pachetul majoritar al grupului Rompetrol, ar trebui sa fie lider al proiectului Kasagan, unde Eni s-a dovedit "incapabila sa duca la indeplinire unele obligatii". In prezent, KazMunaiGas detine 8,33% din Kasagan, ceilalti parteneri fiind Eni, Shell, ExxonMobil, Total, ConocoPhilips si compania japoneza Inpex.
Disputa din jurul campului Kasagan a inceput in momentul in care Eni a anuntat guvernul kazah ca inceperea productiei a fost amanata cu doi ani pana in 2010, costurile primei faze de dezvoltare dublandu-se pana la 19 miliarde de dolari (14 mld. euro).
Kazahstanul a suspendat saptamana trecuta lucrarile derulate in cadrul proiectului, spunand ca grupul Eni nu a respectat unele norme de mediu in dezvoltarea campului, unul dintre cele mai mari depozite de petrol din lume.
Massimov a declarat ca din cauza intarzierilor inregistrate in dezvoltarea Kasagan, Kazahstanul va suferi pierderi considerabile de venituri.
"Nu vor fi construite scoli si drumuri, guvernului fiindu-i greu sa-si respecte promisiunile fata de electorat", a declarat el.
Companiile petroliere se tem ca inasprirea pozitiei Kazahstanului in cazul Kasagan ar putea semnala inceputul unei campanii mai ample prin care republica incearca sa preia controlul asupra marilor sale proiecte petroliere si de gaze din mainile strainilor.
Massimov a declarat ca Kazahstanul isi va schimba pozitia numai fata de "partenerii incapabili sa-si duca la indeplinire obligatiile". Kazahstanul este un partener de incredere care a oferit "cele mai bune conditii" investitorilor din momentul castigarii independentei si nu incearca sa-si nationalizeze resursele.
"Kazahstanul este si va continua sa fie un partener de incredere in ceea ce priveste garantarea securitatii energetice pe plan mondial", a declarat Massimov.
Prim-ministrul kazah l-a invitat pe Paolo Scaroni, CEO-ul Eni, la Astana pentru a discuta pe marginea problemelor proiectului Kasagan. Andris Piebalgs, comisarul european pe energie, a fost si el invitat la discutii. UE a declarat saptamana trecuta ca monitorizeaza cu atentie evolutia negocierilor dintre Kazahstan si Eni pentru a se asigura ca drepturile investitorilor straini sunt respectate.
Conform lui Massimov, campurile petroliere din Marea Caspica vor juca un rol important in ceea ce priveste capacitatea Kazahstanului de a-si atinge tinta de majorare a productiei petroliere pana la 140 de milioane de tone pe an in 2015 de la 67 de milioane de tone in acest an. Cea mai mare parte a petrolului urmeaza a fi exportat.
Kazahstanul aproape si-a triplat productia de la castigarea independentei, in timp ce productia mondiala de petrol a crescut cu numai o treime, a aratat Massimov.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO