Business Internaţional

KazMunaiGas se extinde si in Canada cu o achizitie de aproape 1 mld. dolari

04.10.2007, 18:03 16

Achizitia, care include si costurile de finantare in valoare de aproximativ 54,4 milioane de dolari, a fost aprobata de catre board-ul director al companiei canadiene, iar spre sfarsitul saptamanii este de asteptat ca tranzactia sa fie aprobata si de catre oficialitatile canadiene, scrie Forbes.
Tranzactia s-a incheiat dupa ce compania canadiana si-a manifestat dorinta ca aceasta sa fie preluata de catre cei de la KazMunaiGas, oferta fiind facuta spre sfarsitul lui 2006.
Compania nationala kazaha se mai afla in tratative cu consortiul Agip KCO pentru acordarea drepturilor de operare a campurilor petrolifere in cadrul proiectului Kashagan, impreuna cu compania italiana ENI, care deja detine aceste drepturi, a declarat ministrul kazah al resurselor energetice, Sauat Mynbayev.
"Este vorba despre un intreg proces de negocieri si speram sa ajungem la o intelegere cat mai avantajoasa, insa ce se va intampla cu adevarat nimeni nu stie", a adaugat Mynbayev.
In luna august insa, Kazahstanul a sistat operatiunile companiei ENI pentru trei luni, dupa ce compania a fost acuzata ca nu a respectat unele reguli cu privire la protectia mediului, in special pentru regiunea campurilor petrolifere caspice.
Cu toate acestea, Mynbayev nu este de parere ca sistarea operatiunilor celor de la ENI sa fie un motiv pentru incetarea desfasurarii proiectului a carui valoare se ridica la aproximativ 136 de miliarde de dolari. "Unele dintre nerespectarile regulilor de mediu pot fi rezolvate prin semnarea unor memorandumuri", a mai adaugat el.
Kazahstanul a pus chiar in discutie ca drepturile pentru operarea campurilor petrolifere a celor de la ENI sa fie ridicate, acestia neindeplinindu-si obligatiunile cu privire la inceperea activitatilor de extractie petroliera. Compania italiana anuntase in prealabil ca startul productiei de petrol pentru regiunea caspica va intarzia pana la cea de-a doua jumatate a anului 2010, termenul initial fiind sfarsitul anului 2008.
ENI ar fi trebuit sa inceapa operatiunile de extractie inca din 2005, insa a intampinat dificultati in forarea puturilor de extractie din cauza structurii geologie a solului, precum si a conditiilor climatice grele pe timp de iarna. La momentul actual din consortiu fac parte companiile ENI, Total, Exxon Mobil Corp, Royal Dutch Shell, acestea detinand fiecare in parte 18,52% din totalul actiunilor. Cei de la ConocoPhillips detin aproximativ 9,26%, iar cei de la Impex si KazMunaiGaz detin doar 8,33%.
KazMunaiGaz a declarat ca a contractat de curand un imprumut in valoare de 1,05 mld. dolari, pentru o perioada de 15 luni, cu o dobanda de 0,5%. Printre cele 11 banci care au acordat imprumutul se numara BNP Paribas, Citigroup si SociŽtŽ GŽnŽrale.
Guvernul kazah spera ca neintelegerile care stau la baza dezvoltarii proiectului Kashagan sa fie eliminate in cursul intalnirii presedintelui Nursultan Nazarbayev cu omologul sau italian, Romani Prodi, spre sfarsitul acestei luni.
Compania kazaha a preluat, in luna august, o participatie de 75% la grupul Rompetrol, pentru suma de aproximativ 2,7 miliarde de dolari.


Extinderea in Canada
Compania kazaha detinuta de catre stat KazMunaiGas a anuntat achizitia a 50% din actionariatul companiei canadiene CITIC Petroleum pentru 930 mil. $.

Compania se afla in tratative pentru achizitia drepturilor de exploatare a campurilor petrolifere cuprinse in cadrul proiectului Kashagan.

Participatia actuala a companiei in cadrul proiectului Kashagan este de 8,33%.

Compania a contractat un imprumut in valoare de un miliard de dolari.

Guvernul kazah spera ca neintelegerile cu compania italiana EMI, care intarzie inceperea productiei, sa fie eliminate in urma intrevederii presedintilor celor doua state.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO