Business Internaţional

Kievul se teme că Putin va exploata vărsarea de sânge pentru a-şi intensifica războiul din Ucraina

Kievul se teme că Putin va exploata vărsarea de sânge...

Autor: Andreea Tobias

23.03.2024, 09:51 32

În timp ce Rusia se resimte în urma atacului devastator la o sală de concerte, Kievul se teme că Vladimir Putin va exploata vărsarea de sânge pentru a-şi intensifica războiul din Ucraina, indiferent de cine este vinovat.

Vineri seară, grupul militant islamist extremist Statul Islamic a revendicat atacul în masă care au făcut cel puţin 60 de morţi şi zeci de răniţi într-o suburbie a Moscovei.

Dar Kremlinul nu a acuzat încă în mod oficial nicio organizaţie, naţiune sau individ. În trecut, SI a mai revendicat în mod eronat atacuri, deşi brutalitatea în sala de concerte a corespuns tacticilor Statului Islamic, reiese dintr-o analiză Sky News.

În confuzia generală, au crescut, de asemenea, speculaţiile potrivit cărora atacatorii ar fi putut avea legătură cu războiul din Ucraina.

Ministerul ucrainean de Externe a respins cu fermitate ceea ce a spus că sunt afirmaţii ale oficialilor ruşi că Ucraina ar fi fost implicată.

Acesta a declarat că a considerat orice astfel de afirmaţie "ca fiind o provocare planificată de Kremlin pentru a alimenta şi mai mult isteria antiucraineană în societatea rusă, pentru a crea condiţii pentru o mobilizare sporită a cetăţenilor ruşi pentru a participa la agresiunea criminală împotriva ţării noastre şi pentru a discredita Ucraina în ochii comunităţii internaţionale".

Ministerul a menţionat că regimul rus are o "lungă istorie de provocări sângeroase ale serviciilor sale speciale", adăugând: "Nu există limite pentru dictatura lui Putin. Acesta este gata să îşi ucidă proprii cetăţeni în scopuri politice, aşa cum a ucis mii de civili ucraineni în timpul războiului împotriva Ucrainei, ca urmare a atacurilor cu rachete, a bombardamentelor de artilerie şi a torturii".

Pe lângă războiul purtat împotriva Ucrainei, Rusia are probleme şi cu extremismul islamist - o problemă în care a cooperat în trecut cu Marea Britanie şi SUA, deşi acest lucru a încetat de mult timp, deoarece relaţiile au îngheţat.

Sam Greene, director la Centrul de analiză a politicilor europene, a declarat într-o postare pe X că atacul a fost "un act de terorism, punct şi de la capăt".

"După ce nu a reuşit să îl prevină, Kremlinul va căuta probabil o modalitate de a-l folosi, ceea ce ar putea însemna foarte bine să dea vina pe Ucraina", a scris el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO