Business Internaţional

Kremlinul dă vina pe incertitudinile geopolitice pentru problemele economice

Kremlinul dă vina pe incertitudinile geopolitice pentru...

Autor: Bogdan Cojocaru, Ioana Tudor

17.04.2014, 21:40 96

Ministrul rus al finanţelor Anton Siluanov a afirmat că economia Rusiei, a cărei creştere pentru 2014 fusese estimată iniţial la 2,5%, ar putea să stagneze în acest an. 

El a avertizat că este posibil ca Rusia să nu mai fie capabilă să se împrumute atât de mult sau atât de ieftin cât estimase luând în considerare situaţia de pe pieţe, scrie The Wall Street Journal. Oficialii de la Kremlin au afirmat că retragerile record de capital din Rusia şi înrăutăţirea perspectivelor de creştere economică a ţării au legătură cu anexarea Crimeei luna trecută şi cu instabilitatea apărută în aceste condiţii pe pieţele financiare ruseşti. 

Companiile private ruseşti au pierdut accesul la pieţele de finanţare internaţionale, ceea ce ar putea forţa statul să le salveze, în timp ce fonduri şi active echivalente cu 12% din PIB au părăsit ţara în primele trei luni ale anului, aproape cât tot anul trecut.

Banca Mondială previzionează că economia Rusiei se va contracta cu 1,8% anul acesta dacă tensiunile privind Ucraina continuă iar Moscova va fi lovită cu noi sancţiuni.  Deficitul bugetar al Rusiei ar putea atinge 27,7 miliarde dolari în 2014 ca rezultat al scăderii veniturilor în unele sectoare ale economiei şi a amânării planurilor de privatizare.În primul trimestru din 2014, rezervele valutare ale Rusiei s-au diminuat cu 63 miliarde dolari, o sumă record, potrivit ministrului economiei Alexei Uliukaiev. 

Ministerul rus al economiei şi-a revizuit în urcare estimările privind ieşirile de capital din acest an de la 25 miliarde dolari la 100 miliarde dolari. Rubla s-a depreciat cu 9% în raport cu dolarul în primele trei luni ale anului, ceea ce a determinat scumpirea importurilor şi accelerarea inflaţiei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO