Business Internaţional

La 50 de ani de la războiul Yom Kippur, Israelul este atacat: Teroriştii palestinieni din Fâşia Gaza au lansat sâmbătă dimineaţă baraje de rachete asupra sudului şi centrului Israelului

La 50 de ani de la războiul Yom Kippur, Israelul este...

Autor: Alexandru Nanu

07.10.2023, 13:34 249

Atacurile surpriză cu rachete şi infiltraţii ale Hamas asupra Israelului au loc la 50 de ani de la Războiul din 1973, un atac surpriză al vecinilor arabi ai Israelului, care a început la 6 octombrie 1973, informează site-ul de ştiri CNN World.

Israelul numeşte războiul Războiul de Yom Kippur, deoarece blitzul a început în Yom Kippur, cea mai sfântă zi din calendarul evreiesc. Evreii respectă de obicei această zi prin post şi pocăinţă pentru păcatele din anul precedent. În mare parte din lumea arabă, este cunoscut sub numele de Războiul din 6 octombrie şi este considerat o victorie.

Conflictul a început cu Egiptul şi Siria, care au trimis trupe în speranţa că vor putea recuceri teritoriile din Înălţimile Golan şi Peninsula Sinai, confiscate anterior de Israel în Războiul de Şase Zile din iunie 1967.

Arabia Saudită, Kuweit, Libia, Algeria, Tunisia, Sudan, Maroc şi Iordania au ajutat Egiptul şi Siria cu trupe, asistenţă financiară şi arme. Uniunea Sovietică a transportat pe calea aerului provizii către combatanţii arabi, în timp ce Statele Unite au oferit ajutor Israelului.

Războiul s-a încheiat cu trupele israeliene apropiindu-se de Damasc şi cu o întreagă armată egipteană încercuită.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO