Business Internaţional

La recomandarea OLAF, procurorii maghiari investighează o companie care aparţine ginerelui premierului Viktor Orban

La recomandarea OLAF, procurorii maghiari investighează...

Autor: Bogdan Cojocaru

24.01.2018, 00:00 122

Biroul procurorului general din Pesta a lansat o investigaţie privind contractele de achiziţii publice câştigate de Elios Innovativ, companie care a aparţinut lui Istvan Tiborcz, ginerele premierului maghiar Viktor Orban, scrie index.hu.

Pe baza recomandărilor judiciare ale Biroului Antifraudă European (OLAF), biroul procurorului-şef a însărcinat Biroul Naţional de Investigaţii să ancheteze Elios. OLAF a notificat biroul procurorului că a găsit nereguli serioase în contractele de achiziţii publice câştigate de Elios Innovativ între 2011 şi 2015, perioadă când compania aparţinea lui Tiborcz.

Agenţia anti-fraudă a recomandat Comisiei Europene să insiste pe rambursarea a 40 de milioane de euro, fonduri UE acordate Elios. Raportul OLAF menţionează ca având probleme trei contracte din cadrul Programului operaţional pentru mediu şi energie (2009-2014).

Natura exactă a neregulilor nu a fost făcută publică. Deşi la conferinţa de presă şeful de cabinet al premierului Janos Lazar a declarat că doar OLAF poate face public raportul, şi guvernul poate publica amănuntele deoarece a primit şi el o copie a dosarului de la OLAF.

Agenţia europeană antifraudă a găsit, cu altă ocazie, nereguli care au legătură cu construirea liniei 4 de metrou din Budapesta sub fostul guvern democrat, însă detaliile au fost publicate. Biroul Naţional de Investigaţii a anchetat şi în trecut compania Elios, timp de un an şi jumătate, însă fără a descoperi nereguli.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO