Business Internaţional

La vânătoare de ţapi ispăşitori: Bridgewater şi alte fonduri de hedging sunt acuzate că au cauzat măcelul de pe burse

Ray Dalio, fondatorul Bridgewater, cel mai mare fond de hedging din lume

Ray Dalio, fondatorul Bridgewater, cel mai mare fond de hedging din lume

Autor: Bogdan Cojocaru

08.09.2015, 00:05 1569

Pentru că volatilitatea din ultimele săptămâni de pe pieţe, atât de pe cele de acţiuni, cât şi de materii prime, a provocat investitorilor din întreaga lume pierderi de zeci de miliarde de dolari, unii au pornit la vânătoare de vinovaţi. În plasa acuzaţiilor au căzut strategiile unor titani ai investiţiilor, precum Bridgewater, cel mai mare fond de hedging din lume.

Un portofoliu de 80 de miliarde de dolari administrat de Bridgewater şi care gestionează banii unui număr mare de fonduri de pensii a scăzut cu 4,2% în august şi este cu 3,8% sub nivelul la care a început anul, scrie Reuters, care citează surse apropiate situaţiei. Ironic, portofoliul în care sunt administrate aceste active se numeşte „All Weather Fund“ (Fondul pentru orice tip de vreme).

Turbulenţele extreme de pe pieţele de acţiuni, la care s-a alăturat slăbiciunea obligaţiunilor şi materiilor prime, au devastat fondurile de hedge care folosesc strategii de tipul “risk-parity”, gândite cu scopul de a aduce profit investitorilor când piaţa acţiunilor scade sau când scade cea de obligaţiuni, nu când se duc în jos amândouă în acelaşi timp. Pionierul acestei strategii, bazate pe alocarea riscului mai degrabă decât pe alocarea capitalului (tendinţa este de a aloca mai mult pentru obligaţiuni decât pentru acţiuni), aşa cum fac strategiile tradiţionale, este Bridgewater.

Unii investitori, printre care Omega Advisors, condus de veteranii Leon Cooperman şi Steven Einhorn, pun în vina strategiilor „risk-parity“ volatilitatea recentă de pe pieţe şi vânzările forţate care au dus acţiunile în jos cu 10% în cinci şedinţe de tranzacţionare în august. Fondurile gestionate de Omega au căzut cu 9-11% luna trecută.

Însă analiştii notează că fondurile de „risk-parity“ precum Bridgewater gestionează active de 500 de miliarde de dolari, o bucată mică din portofoliile de 3.000 de miliarde de dolari ale fondurilor de hedge. Bridgewater gestionează active de 162 de miliarde de dolari. All Weather Fund este unul din cele două portofolii mari ale sale.

În ultimele zile, piaţa de acţiuni a scăzut abrupt, iar investitorii nu s-au grăbit să cumpere obligaţiuni sigure, ceea ce a făcut ca piaţa obligaţiunilor să scadă, modest.

Lipsa cererii pentru obligaţiuni a amplificat substanţial volatilitatea fondurilor de „risk-parity“, mai mult decât au vrut investitorii, iar ei au răspuns cu vânzări în masă, mai ales de acţiuni.

Săptămâna trecută, analiştii de la Bank of America au discutat problema cu investitori instituţionali pentru educarea clienţilor. Separat, manageri de fonduri de “risk-parity” s-au plans că sunt făcuţi pe nedrept “ţapi ispăşitori” pentru vânzări masive pe care nu le-au cauzat. Argumentul lor: nu gestionează atât de mulţi bani pentru a cauza atâta volatilitate şi în general nu îşi ajustează poziţiile atît de rapid.

În afară de Bridgewater, alţi jucători de top de pe scena “risk-parity” sunt AQR Capital Management al lui Cliff Asness şi Invesco.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO