Business Internaţional

LukOil, profit de 1,34 mld. euro

29.06.2006, 18:45 17

Oficialii LukOil, cel mai mare producator de petrol din Rusia, au declarat ca profitul pe primul trimestru a crescut cu 43%, sub asteptari, deoarece taxele au crescut mai mult decat productia si preturile la petrol. Dupa anuntarea rezultatelor actiunile LukOil s-au deprecitat, relateaza Bloomberg.
Profitul net a ajuns la 1,34 mld. euro, de la 930 mil. euro in aceeasi perioada a anului trecut, au declarat oficialii companiei, intr-un raport publicat ieri. Aceasta suma este inferioara mediei de 1,59 mld. euro estimata de analistii chestionati de Bloomberg News. Vanzarile au crescut de la 8,4 mld. euro la 11,8 mld. euro, de asemenea sub asteptarile specialistilor.
"Cresterea profitului net a fost afectata de cresterea taxelor" comparativ cu pretul international al petrolului, au declarat oficialii companiei. LukOil a platit un tarif mediu in aceasta perioada de 133 euro pentru fiecare tona de petrol exportata, cu 88% mai mult fata de primele trei luni ale anului 2005, au declarat oficialii companiei. Actiunile s-au depreciat cu 2%, pana la valoarea de 58,8 euro pe bursa din Moscova, valoarea de piata a companiei ajungand la 50 mld. euro.
Productia LukOil a crescut cu 5,5%, pana la 1,93 mil. barili de petrol pe zi, comparativ cu anul trecut.
Compania se orienteaza spre pietele externe, deoarece doreste sa-si dubleze productia la patru milioane barili de petrol pe zi, in urmatorii zece ani. Compania a cheltuit 1,59 mld. euro anul trecut pentru achizitionarea unor baze de productie din Kazahstan si mizeaza pe exploatarea terenurilor imense din West Qurna, Irak, pentru a-si majora rezervele petroliere.
LukOil, in care compania americana ConocoPhillips detine un pachet de 17,1%, produce aproximativ 20% din petrolul rusesc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO