Business Internaţional

Lupta pentru preluarea Cadbury se incinge

18.11.2009, 23:10 20

Doua firme internationale producatoare de dulciuri sunt indiscutii pentru lansarea unei oferte comune pentru producatorulbritanic de ciocolata Cadbury, oferta ce ar rivaliza cu cea lansatala inceputul acestei luni de Kraft Foods, scrie The Wall StreetJournal.

Compania americana Hershey se afla de mai multe saptamani indiscutii preliminare cu producatorul italian de ciocolata Ferrerocu privire la o oferta comuna pentru Cadbury.

Orice oferta ar rivaliza cu oferta nesolicitata in valoare de10,3 miliarde de lire sterline (11,6 miliarde de euro) lansata deKraft. Hershey a anuntat ca analizeaza toate optiunile cu privirela Cadbury, dar ca exista sanse ca acestea sa nu duca la unrezultat.

Cadbury a respins oferta venita din partea Kraft Foods. In presainternationala au aparut informatii ca in incercarea de a se aparade aceasta oferta, Cadbury ar putea fuziona cu compania italianaFerrero.

O fuziune cu Ferrero, producatorul ciocolatei Rocher si alcremei de ciocolata Nutella, ar ajuta Cadbury, care si-ar intariastfel pozitia pe pietele din Germania, Italia si Franta. Cadburyar putea reduce costurile in cadrul companiei ce ar rezulta in urmafuziunii, aplicand "abordarea sa mai regionala in ceea ce privesteproductia".

"Cadbury ar putea fi privita drept o ultima sansa de a seextinde pe plan international de catre Hershey, iar compania simteimportantta acestei tranzactii si actioneaza in consecinta", adeclarat Christopher Growe, analist in cadrul Stifel Nicolaus.

Hershey, cel mai mare producator de ciocolata din Statele Unite,obtine 14% din veniturile de 5,13 miliarde de dolari din afarapietei americane. Conform Wall Street Journal, Hershey a negociatcu o serie de banci pentru a finanta o eventuala preluare aCadbury.

Anterior, cotidianul de business Il Sole 24 Ore anunta caFerrero si-ar putea uni fortele cu investitori financiari sifonduri de private equity pentru o posibila oferta pentruCadbury.

Analistii sunt de acord ca este putin probabil ca Hershey sauFerrero sa poata finanta o preluare a Cadbury pe cont propriu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO