Business Internaţional

MAE: Consultatul e în legătură cu autorităţile turce şi verifică dacă sunt români printre victime

MAE: Consultatul e în legătură cu autorităţile turce...

Autor: Mediafax

29.06.2016, 00:42 91

"Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul ambasadei României la Ankara şi a Consulatului General al României la Istanbul, s-a autosesizat şi a contactat, în regim de urgenţă, autorităţile locale pentru a verifica dacă printre victime se află şi persoane de cetăţenie română. Cele două misiuni au declanşat procedurile consulare standard în astfel de situaţii şi se află în legătură cu autorităţile turce, fiind pregătite să acorde asistenţă consulară de specialitate în limita competenţei legale. Suplimentar, o echipă consulară din cadrul Consulatului General al României la Istanbul s-a deplasat la faţa locului pentru a oferi asistenţa consulară necesară", precizează sursa citată.

În acelaşi timp, MAE condamnă atacul terorist care a avut loc la aeroportul Ataturk din Istanbul, soldat cu numeroase victime.

"Ministerul Afacerilor Externe reiterează angajamentul ferm al României în combaterea tuturor formelor de terorism şi reafirmă necesitatea conjugării şi intensificării eforturilor internaţionale în combaterea acestor acţiuni care nu pot fi justificate sub nicio formă, punând în pericol vieţi nevinovate", se mai arată în comunicat.

Un grup de români este blocat pe aeroportul din Istanbul, iar Consulatul României este în legatură cu ei pentru a-i ajuta să ajungă acasă cât mai repede, însă, potrivit Guvernului, până la această oră, nu sunt date referitor la cetăţeni români implicaţi în atentat.

Există un grup de români blocaţi în zona liberă, după controlul paşapoartelor, cu care echipa consulară ţine legătura telefonic, a precizat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu.

Este vorba despre români care aşteptau să plece cu o cursa Turkish Airlines, spre Bucureşti, însă zborul a fost anulat. Echipa de la consulat s-a deplasat la aeroport şi încearcă să îi preia.

"Consulatul nostru General de la Istanbul este deja în legatură cu autorităţile turce. S-a organizat o celula de criză la nivelul consulatului. La ora actuală nu avem date referitor la cetăţeni români implicaţi. Se verifica în permanenţă cu autorităţile locale. MAE a activat Call Center-ul pentru orice eventualitate", a mai precizat Iolu, marţi seara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO