Business Internaţional

Mafia italiană a ajuns cu ajutorul crizei cel mai mare creditor din ţară

Mafia italiană a ajuns cu ajutorul crizei cel mai mare creditor din ţară

Foto: Shutterstock

Autor: Andreea Mindrila

11.01.2012, 12:14 2124

Criza economică a permis grupurilor de crimă organizată să-şi încolăcească tentaculele tot mai strâns pe economia italiană, sugând esenţa vitală a mii de firme mici, ceea ce a transformat Mafia în cea mai mare "bancă" a ţării, scrie agenţia Thomson Reuters.

Creditarea excesivă din partea grupurilor criminale a devenit o "urgenţă naţională", potrivit raportului realizat de organizaţia anti-crimă SOS Impersa.

Cifra anuală de afaceri obţinută de grupurile de crimă organizată a fost de aproximativ 140 miliarde de euro, iar profiturile au depăşit 100 miliarde de euro.

"Cu o lichiditate de 65 miliarde de euro, Mafia este banca nr.1 a Italiei", potrivit unei declaraţii a SOS Impersa.

Grupurile criminale precum Cosa Nostra, Camorra sau 'Ndrangheta deţin de mult timp dominaţia asupra economiei italiene, profiturile obţinute fiind echivalentul a 7% din PIB-ul naţional.

Se estimează că 200.000 de afaceri au avut legături cu aceşti creditori santajişti, rezultatul fiind pierderea a zeci de mii de locuri de muncă. Victimele au fost oamenii de afaceri care conduceau companii mici şi care erau dispuşi să facă orice pentru a evita falimentul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO