Business Internaţional

Marea Britanie a scapat de recesiune

26.01.2010, 23:07 11

Economia Marii Britanii a crescut in al patrulea trimestru alanului trecut cu 0,1% in raport cu trimestrul precedent, dupa ceindustriile manufacturiera si de servicii au reusit sa se extindasuficient pentru a scoate tara din recesiune, scrie Bloomberg.Avansul inregistrat se plaseaza insa cu mult sub estimarileanalistilor, care anticipau un nivel de 0,4%.

Totodata, economia britanica s-a comprimat in trimestrul alpatrulea cu 3,2% comparativ cu intervalul octombrie-decembrie din2008, a anuntat biroul national de statistica de la Londra.

Recesiunea, care s-a intins pe o perioada de sase trimestreconsecutive, a "sters" 6% din Produsul Intern Brut (PIB) al MariiBritanii, potrivit biroului de statistica. In ansamblu, economiabritanica s-a contractat anul trecut cu 4,8%, acesta fiind cel maiputernic declin anual din momentul in care s-a calculat pentruprima data indicatorul in 1949.

Strategii Bancii Angliei vor analiza aceasta evolutie pentru aevalua puterea economiei de a-si reveni, urmand sa decida saptamanaviitoare daca vor retrage de pe piata masurile guvernamentale deurgenta.

"Ar trebui sa fim recunoscatori ca in sfarsit am iesit dinrecesiune, dar inca nu putem fi prea siguri cat de puternica va ficresterea economica de anul acesta", a declarat Brian Hilliard,economist in cadrul bancii Société Générale si fost oficial alBancii Angliei. "Anul acesta va fi plin de provocari, in specialdin punctul de vedere al inaspririi fiscalitatii si al alegerilor",a explicat Hilliard.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO