Business Internaţional

Marea Britanie vrea să scape de participaţiile din cadrul băncilor

Autor: Catalina Apostoiu

26.09.2010, 23:05 18

Marea Britanie a angajat mai multe fonduri pentru salvareabăncilor în perioada de criză decât pentru orice alt proiect dinistoria ţării cu excepţia războaielor mondiale, scrie Bloomberg.Iar costurile continuă să crească în condiţiile în care guvernulîncearcă să găsească modalităţi de a-şi primi banii înapoi.

În timp ce băncile americane, franceze şi elveţiene au returnatfondurile primite, Marea Britanie nu a primit nimic înapoi din cele66 de miliarde de lire sterline (77 mld. euro) alocate pentrusalvarea Royal Bank of Scotland Group Plc şi Lloyds Banking GroupPlc. Plăţile anuale în contul dobânzii pentru datoria înregistratăîn urma achiziţionării unor participaţii majoritare în cadrulbăncilor se ridică la circa 3,2 miliarde de lire sterline, conformestimărilor JPMorgan Chase.

Suma este similară celei plătite de contribuabilii britanici peoperaţiunile militare din Afganistan de anul trecut şi depăşeştesuma aşteptată a fi obţinută dintr-o taxă propusă asupra băncilor.Deşi guvernul ar vrea să vândă participaţiile, acesta nu poatepentru că acţiunile fluctuează sub nivelul preţului plătit de statpentru ele. În plus, o comisie guvernamentală nu va decide pentruîncă un an dacă va separa operaţiunile de retail de cele deinvestment banking în cadrul celor mai mari creditori ai MariiBritanii.

Analiştii şi investitorii au păreri împărţite cu privire la câttimp îi va lua guvernului să vândă participaţiile, estimărilevariind între 3 şi 8 ani. Guvernul nu va începe vânzarea cel puţinpână când comisia nu-şi va anunţa concluziile pentru că acestea arputea afecta valoarea băncilor.

Fondurile obţinute din vânzări ar fi extrem de utileprimului-ministru David Cameron. Coaliţia sa este presată sărezolve problema unui deficit care a atins un nivel record de 11%din PIB în anul încheiat în martie.

"Alegerea momentului în care vor începe vânzările reprezintă odecizie extrem de dificilă", a declarat Paul Mumford din cadrulCavendish Asset Management din Londra.

Guvernul britanic a investit, împrumutat şi angajat peste 850mld. lire sterline pentru salvarea băncilor cu probleme în timpulcrizei financiare, conform datelor National Audit Office. Este caşi când fiecare gospodărie britanică ar deţine acţiuni de 3.000 delire sterline în cadrul RBS şi Lloyds.

Costul legat de dobânda pentru obligaţiunile de 66 de miliardede lire sterline pe care guvernul a fost nevoit să le vândă pentrua finanţa salvarea RBS şi Lloyds nu este inclus în estimărileoficiale privitoare la costul total al bailout-ului, însemnând că"factura" totală ar putea fi cu 19,7 miliarde de lire sterline sau30% mai mare, arată analiza JPMorgan. Aceasta include ipoteza căguvernul nu-şi poate vinde participaţiile până în 2014.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO