Business Internaţional

Mari bănci europene nu şi-au calculat corect expunerea pe Grecia, acuză câinele de pază al standardelor contabile internaţionale

Mari bănci europene nu şi-au calculat corect expunerea pe Grecia, acuză câinele de pază al standardelor contabile internaţionale

Autor: Vlad Popescu - Mediafax

30.08.2011, 12:06 1120

Unele instituţii financiare europene ar fi trebuit să înregistreze pierderi mai mari pe deţinerile de obligaţiuni de stat greceşti în rezultatele financiare anunţate recent, a arătat Consiliul Internaţional de Standarde de Contabilitate într-o scrisoare către autorităţile UE, citată de FT.

International Accounting Standards Board (IASB), care stabileşte standardele internaţionale de raportare financiară IFRS, critică modul inconsistent în care băncile şi companiile de asigurări au depreciat valoarea activelor pe datoria de stat a Greciei, scrie Financial Times, preluat de Reuters.

Scrisoarea a fost adresată Autorităţii Europene a Valorilor Mobiliare şi Pieţelor şi nu nominalizează vreo bancă sau vreo ţară, notează publicaţia britanică.

Cu toate acestea, documentul reflectă probleme concrete privind abordarea asumată de cea mai mare bancă din Europa după active, grupul francez BNP Paribas, şi de compania de asigurare CNP Assurances, potrivit unei surse citate de FT.

Ambele companii au folosit propriile modele pentru a evalua deţinerile de datorii de stat greceşti, şi nu cotaţiile de pe pieţele financiare, a adăugat sursa citată.

Un purtător de cuvânt al BNP Paribas a afirmat că grupul francez "a provizionat expunerea pe Grecia cu acordul total al auditorilor săi şi al autorităţilor relevante, în conformitate cu planul convenit de Uniunea Europeană pe 21 iulie".

Un reprezentant al CNP a refuzat să comenteze informaţiile.

Băncile europene au înregistrat, în raportările financiare pe trimestrul al doilea publicate în ultimele săptămâni, pierderi totale de 3 miliarde euro pe deţinerile de obligaţiuni de stat elene, însă metodele folosite pentru evaluarea expunerii au fost diferite.

Procentajul deprecierii expunerii pe datoria de stat a Greciei, aşa cum a fost raportat de fiecare bancă, variază de la 21% la 50%, demonstrând că băncile privesc foarte diferit proporţia în care îşi vor recupera creanţele de la statul elen.

Folosind cea mai agresivă abordare, adică evaluarea tuturor deţinerilor de titluri greceşti în funcţie de cotaţiile de pe pieţe, ar cauza deprecieri suplimentare de 6,6 miliarde euro la 19 bănci europene cu cele mai mari expuneri pe Grecia, potrivit unei analize Citi.

BNP ar fi cea mai afectată, cu provizioane suplimentare de 2,1 miliarde euro, urmată de Dexia, cu 1,9 miliarde euro, şi Commerzbank, cu 959 milioane euro, potrivit Citi.

Comisia Europeană a arătat luni că băncile europene nu au nevoie de recapitalizări dincolo de ceea ce s-a decis în urma testelor de stres încheiate în această vară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO