Business Internaţional

Grecia, chemată să-şi pună gaj întreaga ţară în schimbul finanţării

Grecia, chemată să-şi pună gaj întreaga ţară în schimbul finanţării

Foto Shutterstock

Autor: Bogdan Cojocaru

25.08.2011, 00:07 3382

Grecia, căreia deja i se cer garanţii în bani, ar putea fi pusă în situaţia de a da gaj proprietăţi imobiliare, inclusiv terenuri şi celebrele ei insule, în schimbul salvării de la faliment de către statele membre ale zonei euro.

După ce Finlanda a obţinut un acord prin care Atena se obligă să garanteze cu un miliard de euro participarea statului finlandez la cel de-al doilea plan de salvare a Greciei, alte guverne, printre care cel al Austriei şi cel al Olandei au cerut acelaşi gen de înţelegere în schimbul contribuţiei lor, ceea ce denotă abordarea unilaterală pe care în special ţările nordice, excedentare, o au faţă de problema Greciei.

Atitudinea lor însă nu este tolerată de Germania, economia cu cel mai greu cuvânt de spus în zona euro. Cum Grecia, aflată în pragul falimentului, nu are bani, alte guverne analizează posibilitatea ca Atena să ofere ca garanţii proprietăţi ale statului, printre care terenuri şi ale proprietăţi imobiliare. Acestă opţiune atinge însă un punct sensibil pentru greci, anume suveranitatea teritorială.

Finlanda, prin premierul Jyki Katainen, a ameninţat că se va retrage din programul de susţinere a Greciei dacă înţelegerea cu Atena nu este acceptată de ţările zonei euro.

"Acordul reprezintă decizia parlamentului nostru de a-l cere ca o condiţie pentru participarea la salvarea Greciei", spus Katainen.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO