Business Internaţional

Cele patru variante pe care le au băncile pentru a salva Grecia

Foto AFP

Schimbul de obligaţiuni prin care Grecia va intra în default începe în august

Autor: Bogdan Cojocaru

27.07.2011, 00:06 1004

Grecia se aşteaptă să pună în practică în august înţelegerea cubăncile prin care acestea, ca parte a celui de-al doilea plan desalvare de la faliment a statului elen, vor schimba o parte dinobligaţiunile greceşti pe care le deţin cu titluri cu maturităţi depână la 30 de ani, scrie agenţia de presă Thomson Reuters. Peparcursul acestui proces, agenţiile de rating vor considera căGrecia se află în default.

În acest schimb, ceditorilor li se vor oferi patru opţiuni, adeclarat ministrul adjunct elen al finanţelor PhilipposSachinidis.

"Procesul va începe în august. În urmă­toarele zile vor fifinalizate discu­ţiile pentru stabilirea detaliilor acestui proces,asfel încât deţinătorii de obli­gaţiuni greceşti să poată alege dinpatru opţiuni", a spus oficialul.

Planul de schimbare a obliga­ţiunilor a fost negociat deautorităţile euro­pene cu Institutul Finanţelor Inter­naţionale(IFI), cel mai puternic grup de lobby al sectorului bancar.

Oferta institutului implică o parti­ci­pare de 135 ml.d euro ainvesti­torilor privaţi până în 2020. Jumătate din aceştia voraccepta o opţiune care pre­vede re­ducerea valorii nominale cu 20%,ceea ce înseamnă scăderea da­toriilor gre­ceşti cu 13,5 miliardeeuro. Totuşi, în varianta actuală a planului, titlurile pe careGrecia va trebui să le cumpere drept garanţie pentru noile saleobligaţiuni vor creşte datoria statului cu circa 18 miliarde deeuro, conform calculelor făcute de jurnalistul Charles Forelle dela The Wall Street Journal. Schimbarea obligaţiunilor va oferiGreciei finanţare pe termen lung la dobânzi relativ scăzute şi vareduce nevoia statului elen de a se finanţa de pe pieţe. IFIîmparte planul în patru cate­gorii egale, de 33,75 miliarde de eurofiecare.

Prima opţiune pe care o vor avea creditoriieste un schimb de obligaţiuni în care se păstrează valoareanominală, garantate în întregime cu obligaţiuni cu cupon zero, cuscadenţa la 30 de ani. Me­canismul funcţionează astfel: Gre­ciaschimbă o obligaţiune de 100 de euro care ajunge la scadenţă pânăîn 2020 cu un alt titlu nou cu o valoare nominală de 100 de euro,dar cu o maturitate de 30 de ani.

Titlul nou urmează să fie garantat cu o altă obligaţiune, careva avea cupon zero, achiziţionată de Grecia de la emitenţi curating maxim AAA. Titlurile care vor servi drept garanţie vor fiachiziţionate cu bani de la EFSF.

Emitentul obligaţiunii cu cupon zero pe care o va cumpăra Grecianu va trebui să plătească sume periodice, ci dobânda se va adăugaprincipalului până la maturitate. Astfel, pentru o obli­gaţiune cuo valoare nominală de 100 de euro cu o dobândă de 3,6% Grecia vaplăti astăzi 34,6 euro, dar statul elen va primi înapoi peste 30 deani 100 de euro.

Această variantă aduce, la schim­barea unor obligaţiuni de 33,75mi­liarde de euro, datorii noi de 11,5 miliarde de euro.

A doua opţiune constă într-un schimb deobligaţiuni cu discount, garantate în totalitate cu titluri cucupon zero. Aici, pentru o obligaţiune de 100 de euro schimbată,investitorul primeşte un titlu nou emis de Grecia în valoare de 80de euro pe 30 de ani, dar care oferă dobânzi mai mari decâtobligaţiunile din prima variantă. Da­toria se reduce astfel cu 20de euro. Statul va împrumuta însă 27,2 euro de la EFSF pentru acumpăra titlurile cu rating AAA cu care va garanta noileobligaţiuni. Varianta aduce datorii noi de 2,4 miliarde euro.

A treia variantă presupune un schimb al unuititlu de 100 de euro cu unul de 80 de euro, cu scadenţa la 15 ani,garantat parţial (până la 40% din va­loarea noii obliga­ţiuni) culichidităţi ţinute într-un fond de escrow.

În această variantă, care are o do­bândă mai mare decât celeanterioare, datoria scade cu 20 de euro, dar Grecia trebuie săîmprumute alţi 32 de euro pentru garanţii. Opţiunea aduce în plusdatorii de 4,1 miliarde de euro.

Cea de-a patra opţiune este un schimb lavaloarea nominală când obligaţiunile ajung la maturitate, adicăprelungirea scadenţei datoriei.

Programul de schimbare a obliga­ţiunilor va rula datorii aleGreciei deţinute de bănci şi alţi investi­tori privaţi în valoarede 54 de miliarde de euro până în 2014, potrivit estimărilor IFI.Analiştii apreciază însă că un default dezor­do­nat al Greciei arfi cotat investitorii 200 de miliarde de euro.

Băncile din Uniunea Europeană, inclusiv cele greceşti, au oexpunere totală de 91 de miliarde de euro la Grecia, potrivitdatelor Băncii Regle­mentelor Internaţionale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO