Business Internaţional

Marile case de avocatura protejeaza bancile din SUA

15.02.2008, 21:36 16

Bancile si fondurile de pensii au pierdut sute de miliarde de dolari de la inceputul crizei subprime, dar in mod surprinzator putini investitori institutionali europeni au apelat pana acum la justitie. Explicatia acestui fenomen este insa furnizata de un caz exceptional, scrie Financial Times.
Barclays a actionat in judecata Bears Stearns in urma pierderilor uriase inregistrate de fondurile de hedging administrate de banca americana de investitii, apeland in acest sens la firma de avocatura newyorkeza Linklaters. Ocazional Linkaters a fost reprezentantul Bear Stearns, dar Barclays este unul dintre clientii speciali ai uriasei firme de avocatura.
Insa, majoritatea investitorilor londonezi afectati de operatiunile gresite ale unor institutii financiare nu au fost atat de norocosi. Cel putin trei mari firme londoneze de avocatura au descurajat astfel de actiuni, venite din partea investitorilor care incercau sa-si recupereze banii investiti in tranzactii cu instrumente financiare derivate si care le-au adus pierderi. Si asta in conditiile in care reclamantii sunt reprezentanti de institutii financiare de dimensiuni mici si mijlocii, a caror tinta este reprezentata de marile banci de investitii de care depinde insasi existenta acestor firme de avocatura.
Majoritatea firmelor de avocatura din New York au conflicte de interese similare, dar reclamantii de aici au alternative. De exemplu, pot participa in cadrul unui proces comun sau pot angaja una dintre firmele mici, dar de calitate si care pot fi folosite drept arme in cadrul unor litigii comerciale. In New York, negocierile dintre investitorii furiosi si institutiile financiare incep intr-un mod informal. Iar daca negocierile private nu conduc la nici un rezultat, tribunalele sunt invadate de plangeri.
Lipsa unor asemenea alternative la Londra creeaza o portita de intrare pe aceasta piata pentru specialistii americani in litigii. Zeci de astfel de firme si-au deschis operatiuni externe si au inceput vanatoarea de clienti institutionali europeni. Intre timp, investitorii europeni par dispusi sa sparga barierele traditionale si sa apeleze la serviciile firmelor de peste Ocean. Intr-o asemenea situatie, firmelor europene nu le ramane decat sa se invinovateasca singure.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO