Business Internaţional

McCreevy: Trebuie luate masuri impotriva Italiei

11.11.2005, 19:13 17

Charlie McCreevy, comisarul european pentru piata interna, a declarat recent ca este in favoarea luarii de masuri impotriva Italiei, in legatura cu modul in care banca centrala a administrat doua preluari controversate din sistemul bancar la inceputul acestui an, scrie Financial Times.

Orice actiune impotriva Italiei ar insemna de altfel o accentuare a disensiunilor dintre organismele de reglementare de la Bruxelles si Antonio Fazio, guvernatorul Bancii Italiei, cu privire la politica sa de protectie.

Situatia a determinat o furtuna politica in Italia, care s-a soldat cu demisia ministrului de finante si acuze reciproce intre banca si guvernul italian.

Fazio a fost atacat din mai multe parti si i s-a reprosat ca nu a tratat la fel ofertele de preluare venite din partea ABN Amro, banca olandeza, si Banco Billbao Vizcaya Argentaria, o banca spaniola. Criticii sai cred ca a incercat sa impiedice preluarile straine, afisand o preferinta pentru ofertele bancilor italiene.

Comisarul european a criticat in mai multe randuri modul in care Fazio a manevrat afacerea, insa pana acum acesta a evitat luarea de masuri legale impotriva Romei. "Ma declar in favoarea initierii unor actiuni, dar astept concluziile la care vor ajunge serviciile noastre juridice", a spus oficialul.

Alte voci europene sustin ca orice masura luata impotriva Italiei ar fi sinonima cu a admite ca Italia a incalcat principiile liberei circulatii a capitalului, ceea ce s-ar repercuta asupra guvernului italian, cu toate ca modalitatile in care acesta poate influenta banca centrala sunt putine.

In ultima vreme, actiunile indreptate impotriva guvernelor nationale se hotarasc de catre Curtea Europeana de Justitie, dar initial Comisia trebuie sa inainteze o serie de avertismente formale.

McCreevy va avea nevoie de sprijinul celorlalti comisari inainte sa mearga mai departe.

Reputatia lui Fazio a avut de suferit atunci cand, in luna iulie a acestui an, un ziar italian a publicat transcrierea unor convorbiri telefonice care aratau ca guvernatorul il tinea la curent pe Gianpiero Fiorani, presedintele Banco Popolare Italiana, cu oferta acestora pentru Banca Antonveneta.

In final, banca olandeza ABN Amro a anuntat ca va achizitiona un pachet de 39,37% din banca italiana, pentru care va plati 3,2 miliarde de euro pentru pachetul de actiuni detinut de institutia de credit Popolare Italiana si de partenerii sai. Astfel, participatia bancii olandeze se va ridica la aproape 70%, iar purtatorul de cuvant Neil Moorhouse a declarat ca ABN Amro a mai lansat o oferta de preluare a actiunilor ramase, pretul fiind tot de 26,5 euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO