Business Internaţional

Merkel vrea un plan de creştere prin care face „mai germane“ economiile slabe

Merkel vrea un plan de creştere prin care face „mai germane“ economiile slabe

Foto: AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

28.05.2012, 00:09 1683

Cancelarul german Angela Merkel nu este alergică la ideea stimulării creşterii eco­nomice în zona euro, care aparent exclude austeritatea sacrosanctă pe care o propo­văduieşte. Cancelarul pregăteşte un plan de creş­tere axat pe şase puncte prin­cipale bazate pe măsuri care au dat rezultate în cazul Ger­maniei, precum flexibilizarea pieţei muncii, reducerea costurilor salariale şi privatizarea companiilor de stat, scrie Der Spiegel.

Potrivit unui document intern al cancelariei, experţii guvernului ger­man au elaborat un plan care amin­teşte de reformele fostului cancelar Gerhard Schroder cuprinse în cele­brul program "Agenda 2010". Planul încearcă să armonizeze austeritatea şi creşterea economică în Europa, iar documentul stabileşte poziţia de pe care Merkel va intra în negocieri cu preşedintele francez François Hol­lande şi alţi parteneri din UE.

Proiectul cancelariei prevede pro­grame care să sprijine între­prinderile mici şi mijloci, precum cele oferite de KfW, banca germană de dezvoltare. Regulile germane prevăd că agenţiile guvernamentale trebuie să aprobe investiţiile într-un interval de timp fix, iar cererile sunt considerate ca fiind aprobate dacă nu sunt respinse în această perioadă. Merkel vrea, de asemenea, ca ţările cu şomaj ridicat să urmeze exemplul Germaniei pentru a rezolva problema prin reformarea pieţei muncii.

Aceasta ar însemna o protecţie mai mică împotriva concedierilor abuzive şi încurajarea angajărilor pe perioadă limitată, la care se plătesc taxe şi contribuţii sociale mai mici. Ca şi în Germania, aceste ţări va trebui să introducă un sistem educaţional dual, care îmbină educaţia practică standardizată la o şcoală de meserii cu ucenicia la o companie. Astfel, s-ar reduce şomajul în rândul tinerilor.

Consilierii lui Merkel au observat, de asemenea, că statele din sudul Europei încă deţin companii care be­ne­ficiază de protecţie specială. În acest context, planul lui Merkel pre­vede înfiinţarea de agenţii de pri­vatizare sau de fonduri speciale pentru administrarea privatizărilor afacerilor deţinute de stat. Investitorii străini vor fi atraşi prin facilităţi fiscale şi reglementări mai puţin stricte. Consilierii recomandă, în plus, crearea de zone economice speciale, precum cele care au facilitat ascensiunea economică din China.

Totodată, Germania vrea ca Europa de Sud să investească mai mult în energie din surse regenerabile, să reducă barierele fiscale şi să promoveze mobilitatea forţei de lucru. Astfel s-ar îmbunătăţi competitivitatea economică a Europei, iar Europa Mediteraneeană "va deveni mai asemănătoare Germaniei, dar cu o vreme mai bună", concluzionează Der Spiegel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO