Business Internaţional

„Milioane de oameni se chinuie să pună mâncare pe masă deşi muncesc din greu în joburi dificile“. Criza costurilor de trai persistă în UE, dobânzile ridicate încep să se vadă în şomaj. Numărul de meniuri care pot fi achiziţionate cu un salariu net mediu a scăzut brutal

„Milioane de oameni se chinuie să pună mâncare pe...

Autor: Catalina Apostoiu

06.11.2023, 21:47 292

În februarie 2022, acesta a atins un vârf de 235  După februarie, tendinţa s-a inversat şi până în august 2023, un salariu mediu valora doar 167 meniuri Big Mac, un nivel uşor peste cel din 2018, ceea ce înseamnă că puterea de cumpărare a salariilor maghiare a coborât la nivelul de acum 4-5 ani.

Cumpărăturile săptămânale de alimente continuă să pună presiune pe portofelele cetăţenilor din UE, în condiţiile în care preţurile au continuat să crească în 2023, relevă ultimele date Eurostat citate de EUObserver.

După scumpiri semnificative în 2022, preţul unor alimente de bază ca untul, ouăle, cartofii şi uleiul de măsline nu a suferit scăderi majore în 2023.

„Realitatea din spatele acestor cifre este că milioane de oameni se chinuie să pună mâncare pe masă deşi muncesc din greu în joburi dificile“, arată Esther Lynch, secretar general al Confederaţiei Europene a Sindicatelor (ETUC).

Deşi şomajul rămâne scăzut, salariile nu au ţinut pasul cu scumpirea alimentelor până acum, iar scăderea puterii de cumpărare nu afectează toate ţările şi gospodăriile în mod egal.

Efectele pandemiei şi războiului din Ucraina au dat naştere unei crize a costurilor de trai resimţite în special de gospodăriile cu venituri mici.

„Salariile continuă să nu ţină pasul cu costul majorităţii alimentelor de bază, forţând din ce în ce mai mulţi muncitori să se bazeze pe bănci de alimente“, subliniază Lynch.

În ultimii trei ani, salariile nominale au crescut cu 11% în UE şi cu 10% în zona euro, o creştere de şapte ori mai mică decât cea a uleiului de măsline.

În Grecia, inflaţia în creştere dramatică pune gospodăriile obişnuite sub o presiune imensă, notează Deutsche Welle.

Datele statistice arată că legumele s-au scumpit cu 17,7% în septembrie, iar fructele cu 13,9%.

Grecii obişnuiţi reuşesc cu greu să-şi acopere cheltuielile pe alimente. Ultimele sondaje arată că scumpirile dramatice reprezintă cel mai important motiv de îngrijorare pentru greci.

Ungaria se confruntă cu o inflaţie record, în special la alimente, ceea ce rezultă într-o scădere semnificativă a salariilor reale, scrie Daily News Hungary. Şi indicele Big Mac indică acelaşi lucru.

Numărul de meniuri care pot fi achiziţionate cu un salariu net mediu a scăzut brutal. În februarie 2022, acesta a atins un vârf de 235. După februarie, tendinţa s-a inversat şi până în august 2023, un salariu mediu valora doar 167 meniuri Big Mac, un nivel uşor peste cel din 2018, ceea ce înseamnă că puterea de cumpărare a salariilor maghiare a coborât la nivelul de acum 4-5 ani.

În acelaşi timp, dobânzile ridicate încep să se reflecte în datele privind şomajul.

Şomajul din zona euro a crescut în mod neaşteptat la 6,5% în septembrie în condiţiile în care dobânzile încep să tragă economia în jos, potrivit EUObserver.

BCE se aşteaptă ca rata şomajului să crească în continuare anul viitor, în contextul în care costurile ridicate de finanţare şi creşterea modestă încep să-şi spună cuvântul. Astfel se încheie o perioadă lungă de redresare graduală de la şomajul ridicat din 2013, când anii de austeritate au făcut ca milioane de oameni să-şi piardă locurile de muncă.

Cu şomajul şi şansele unei recesiuni în toată regula crescând, avansul salariilor este de asemenea aşteptat să încetinească.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO