Business Internaţional

Ministrul britanic pentru Brexit: Marea Britanie şi UE vor trebui să ajungă la un compromis privind "factura de Brexit"

Ministrul britanic pentru Brexit: Marea Britanie şi UE...

Autor: Andrei Ionascu

20.07.2017, 16:29 110

Davis şi-a început discursul mulţumindu-i lui Barnier pentru "discuţiile constructive". Apoi a subliniat că este necesară o abordare flexibilă din partea ambelor tabere.

"Am avut discuţii robuste, dar constructive, în această săptămână. În mod clar, mai sunt multe lucruri de discutat înainte de a putea rezolva problema. În cele din urmă, obţinerea unei soluţii va necesita flexibilitate de la ambele părţi. Amândoi recunoaştem importanţa rezolvării obligaţiilor pe care le avem, atât în mod legal, cât şi în spiritul cooperării reciproce", a spus David Davis.

În cadrul conferinţei de presă de la Bruxelles, ministrul britanic pentru Brexit a precizat că ţara sa ar putea conveni asupra unui mecanism funcţionabil de ieşire din Uniunea Europeană dacă nu va fi "pedepsită" cu un viitor acord comercial defavorabil.

După ce Michel Barnier a afirmat că aşteaptă o poziţie mai clară din partea Marii Britanii privind angajamentele şi aşteptările, David Davis a replicat: "Marea Britanie este o ţară care îşi cunoaşte drepturile şi responsabilităţile. Marea Britanie a prezentat o ofertă corectă şi serioasă privind drepturile cetăţenilor. Sunt de acord cu domnul Barnier că sunt necesare certitudini comune. Ne vom angaja, ca oricare alt stat membru, în discuţii constructive. Avem aici 98 de oficiali care reprezintă Marea Britanie. Iar Guvernul va informa mereu Parlamentul".

Întrebat despre momentul în care se va anunţa suma pe care Marea Britanie trebuie să o achite Uniunii Europene înainte de Brexit, David Davis a spus că poziţia guvernului britanic rămâne aceeaşi.

"Theresa May a fost foarte clară în această privinţă. Marea Britanie îşi va îndeplini obligaţiile. Totodată, ea a mai spus că nu vom mai plăti sume enorme atunci când Marea Britanie va ieşi din UE. Toate aceste aspecte rămân valabile", a spus Davis.

Negociatori din partea Marii Britanii şi a Uniunii Europene s-au întâlnit la începutul acestei săptămâni, la Bruxelles, pentru o nouă rundă de discuţii privind Brexit. Ambele părţi s-au angajat să abordeze în profunzime subiectele esenţiale precum drepturile cetăţenilor UE din Marea Britanie, plăţile pe care Marea Britanie trebuie să le facă pentru a acoperi angajamentele bugetare în curs de desfăşurare şi rezolvarea problemelor privind Irlanda de Nord, odată ce o nouă frontieră terestră va separa ţara britanică de Irlanda, stat membru UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO