Business Internaţional

Moment istoric: Cele două republici coreene încheie războiul de 70 de ani şi îşi propun denuclearizarea totală a peninsulei după o întâlnire fără precedent între Kim Jong-un şi Moon Jae-in

Moment istoric: Cele două republici coreene încheie...

Autor: Alex Ciutacu

27.04.2018, 15:57 224

Preşedintele Donald Trump susţine eforturile recente de care a dat dovadă Kim Jong-un pentru a încheia războiul din ultimii 70 de ani dintre cele două republici coreene. Kim Jong-un şi Moon Jae-in au ajuns la un acord de denuclearizare totală a peninsulei coreene, potrivit Bloomberg.

„Războiul din Coreea s-a încheiat”, a transmis Trump astăzi printr-o postare în cadrul reţelei sociale Twitter. „Statele Unite şi toţi cetăţenii ţării ar trebui să fie mândrii de ceea ce se întâmplă acum în Coreea”.

Kim Jong-un şi preşedintele Coreei de Sud, Moon Jae-in au semnat un acord istoric astăzi, în cadrul unei întâlniri la graniţa comună a celor două state. A fost pentru prima dată când un lider nord-coreean a păşit pe teritoriul sud-coreean.

Aceştia au anunţat un plan conform căruia vor declara încheierea războiului şi vor înlocui armistiţiul din 1953 care a încheiat conflictul deschis, cu un tratat de pace, până la sfârşitul anului 2018.

„Ne-am îneles să împărtăşim o determinare fermă pentru a începe o nouă eră, în care toţi coreeni se vor bucura de prosperitate şi fericire pe un tărâm paşnic fără războaie”, a spus Kim, la prima lui apariţie în faţa presei globale din 2011.

Cele două părţi „au confirmat că au ca scop comun realizarea completă a denuclearizării, pentru o peninsulă coreeană fără arme nucleare”. „Coreea de Sud şi Coreea de Nord sunt de acord să ceară sprijinul şi cooperarea comunităţii internaţionale pentru a realiza acest demers”, potrivit declaraţiei comune.

Liderul suprem de la Phenian, Kim Jong-un, s-a reîntors în Coreea de Nord, marcând sfârşitul unui summit istoric, în urma căruia liderii celor două Corei au fost de acord să coopereze pentru a realiza denuclearizarea "completă" a regiunii.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO