Business Internaţional

Moneda ucrainei s-a prăbuşit cu 21% faţă de dolar, după ce banca centrală a liberalizat cursul

Moneda ucrainei s-a prăbuşit cu 21% faţă de dolar,...

Autor: Anca Dumitrescu

05.02.2015, 20:03 706

Pe site-urile băncilor ucrainene cursurile afişate au atins şi 23 de unităţi pentru un dolar.

Guvernatorul băncii centrale, Valeria Gontareva, a declarat că măsurile adoptate de instituţie au rolul să stabilizeze moneda. Ea a arătat că a fost panică pe piaţă din cauza luptelor cu rebelii pro-ruşi din estul Ucrainei.

Gontareva a mai spus că în următoarele două zile Ucrainea ar putea încheia un nou acord de finanţare cu FMI, iar analiştii consideră că acesta va avea un efect pozitiv asupra grivnei.

"Declinul de acum este o exagerare", a declarat Olena Bilan, economist şef la compania de brokeraj Dragon Capital, adăugând că ar putea avea loc o stabilizare a cursului la 20-23 grivna pentru un dolar.

Banca centrală a majorat joi dobânda de politică monetară de la 14% la 19,5% şi a renunţat la organizarea de licitaţii valutare, acesta fiind un pas către liberalizarea totală a cursului valutar.

În ultimul an, grivna a pierdut jumătate din valoare în raport cu dolarul, pe fondul crizei economice şi a luptelor cu separatiştii.

Chiar şi după majorarea dobânzilor, oficialii băncii centrale avertizează că se menţine riscul accelerării inflaţiei şi devalorizării în continuare a grivnei.

Reprezentanţii băncii au mai spus că chiar şi după trecerea la un curs stabilit de piaţă grivna nu este complet liberă, întrucât există încă restricţii administrative privind la accesul la alte valute, impuse în ultimul an pentru a stabiliza cursul.

Banca centrală anticipează pentru acest an o contracţie economică de 4%-5%, după un declin de 6,7% anul trecut. Inflaţia anuală, care în decembrie a atins 24,9%, ar putea încetini la 17,2% în decembrie 2015 şi la un nivel de o singură cifră în 2016.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO