Business Internaţional

Moody’s: SUA, Franţa şi Germania nu riscă retrogradări

18.08.2010, 23:35 17

Perspectivele legate de ratingurile suverane Aaa ale Franţei,Germaniei, Statelor Unite şi Marii Britanii rămân stabile în pofidadificultăţilor de ordin bugetar întâmpinate de aceste ţări,potrivit agenţiei de evaluare financiară Moody's Investors Service,scrie Bloomberg.

Deşi "pericolul de retrogradare" pentru acestea a crescut încondiţiile în care măsurile de austeritate aplicate ameninţăcreşterea economică la nivel global, ţările respective "rămân înzona Aaa", a declarat Alexander Kockerbeck, unul dintre co-autoriiraportului Moody's.

Agenţia a anunţat că accelerarea procesului de consolidarefiscală realizat de ţările de pe bătrânul continent riscă săîncetinească "o redresare europeană deja fragilă", scrie The WallStreet Journal.

Programele de austeritate lansate de cele mai îndatorate ţăriale Europei pentru a convinge investitorii că-şi pot reechilibrabugetele ar putea genera "o perioadă prelungită de creştereinegală", în condiţiile în care cererea de exporturi nu estesuficientă pentru a alimenta o accelerare a creşterii, se arată înraportul Moody's.

Printre provocările cu care se confruntă ţările cu rating Aaa senumără necesitatea de a impulsiona creşterea, asigurarea accesuluila finanţare ieftină, reducerea cheltuielilor minimizând în acelaşitimp impactul asupra creşterii economice.

Pe termen lung, ţările întâmpină de asemenea dificultăţi legatede îmbătrânirea populaţiei. Ţările sunt în acelaşi timp vulnerabilepe fondul creşterii datoriilor publice, acestea fiind mai expuse înfaţa unor potenţiale şocuri legate de dobânzi.

Marea Britanie conduce din punctul de vedere al reducerilorbugetare. Guvernul pune în aplicare cele mai dramatice reduceri decheltuieli de după cel de-al Doilea Război Mondial, iar randamentulobligaţiunilor pe 10 ani ale ţării s-a redus cu 80 de puncte bază,până la 3,053% de la învestirea guvernului lui David Cameron înmai.

În cadrul raportului Moody's, Alexander Kockerbeck remarcafaptul că cele trei ţări europene cu rating Aaa urmăresc planuri dereducere a deficitelor, în timp ce Statele Unite se află laînceputul dezvoltării unei strategii de stabilizare a datoriilor.Conform Moody's, Statele Unite posedă "o capacitate semnificativăde a modifica dinamica datoriilor în timp".

Moody's a calificat Spania ca un caz diferit, agenţia plasândratingul Aaa al ţării sub supraveghere pentru o posibilăretrogradare, spunând că guvernul iberic trebuie să-şi dovedeascăangajamentul faţă de cele mai ample reduceri de cheltuieli dinultimii 30 de ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO