Business Internaţional

NATO l-a ţintit pe unul din fiii lui Gadhafi. Ce va urma pe pieţe?

Autor: Catalina Apostoiu

01.05.2011, 23:35 869

Tensiunile din nordul Africii şi din Orient sunt în creşteredupă ce în noaptea de sâmbătă spre duminică fiul cel mic alcolonelului Muammar Gadhafi a murit în urma unui atac alNATO.

Pe de altă parte, Siria a trimis mai multe tancuri şi trupe înoraşul sudic Deraa la o zi după ce o acţiune de suprimare aprotestelor s-a soldat cu 66 de victime, ceea ce tensionează şi maimult situaţia.

Pe fondul turbulenţelor din regiune, preţul petrolului a urcat cupeste 30% din martie până în prezent. Preţul ţiţeiului cu livrareîn iunie a urcat la finele săptămânii trecute cu 1,07 dolari, pânăla 113,93 de dolari pe baril pe bursa din New York.

Un atac al NATO lansat asupra unei locaţii în care se afla familiaGadhafi s-a soldat cu moartea fiului mai mic şi a trei dintrenepoţii acestuia, scrie The Wall Street Journal.
Colonelul Gadhafi şi soţia sa se aflau în momentul atacului înlocuinţa fiului său Saif al-Arab Gadhafi, 29 de ani, potrivitpurtătorului de cuvânt al guvernului libian, Moussa Ibrahim.
"Liderul este bine, nu a fost rănit în urma atacului", a declaratIbrahim. "Aceasta a fost o operaţiune directă de asasinare aliderului acestei ţări. Ştiau că se află acolo sau se aşteptau săfie", a adăugat acesta.

Atacul ar putea marca un punct de turnură în lupta de 10 săptămânia liderului libian împotriva rebelilor, precum şi un evenimentimportant în campania de bombardare lansată de NATO în martie.Comunitatea internaţională se aşteaptă ca Gadhafi să foloseascămoartea fiului său Saif pentru a-i atrage pe libieni de partea saşi împotriva intervenţiei străine. Pe de altă parte, rebelii sperăcă alte atacuri similare vor eroda sprijinul pentru Gadhafi îninteriorul cercului său.

În practică, NATO nu are mandat din partea Consiliului deSecuritate să atace anumite persoane, ci doar să lupte împotrivaforţelor militare ale lui Gadhafi.
"Toate ţintele NATO sunt militare şi au legătură clară cu atacurilesistematice ale regimului lui Gadhafi împotriva populaţiei libieneşi zonelor populate", a declarat Charles Bouchard, comandant aloperaţiunii NATO.

Atacul în urma căruia a murit fiul cel mai mic al lui Gadhafi avenit la câteva ore după ce liderul libian a făcut apel în cadrulunui discurs pentru încetarea focului de ambele părţi şi pentruiniţierea de negocieri cu forţele aliate. Înainte de atac, unoficial al NATO declara că alianţa va continua operaţiunile dinLibia până ce toate atacurile şi ameninţările împotriva civililorvor înceta. "Regimul a mai anunţat încetarea focului, continuândînsă după aceea atacurile asupra oraşelor şi civililor."

Gadhafi a negat în cadrul discursului că regimul său ar ucidecivili şi a atacat NATO spunând că forţele sale militare îşidepăşesc mandatul acordat de Consiliul de Securitate al ONU.


550 de morţi în Siria

Siria a trimis la rândul său mai multe tancuri şi trupe în Deraa,la o zi după ce încercările de suprimare a protestelor din întreagaţară s-au soldat cu moartea a 66 de oameni, în pofida criticiloraduse de ONU şi a îngheţării de către Statele Unite a activelormembrilor familiei preşedintelui Bashar al-Assad. Numărul de morţiînregistraţi de la începerea protestelor antiguvernamentaledepăşeşte 550, potrivit Bloomberg.

În Yemen, preşedintele Ali Abdullah Saleh s-a retras din cadrulunui acord de cedare a puterii, potrivit Bloomberg.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO