Business Internaţional

Negocierile se apropie de final: România şi Bulgaria sunt cu un pas mai aproape de Schengen, urmând ca din martie să primească undă verde pe apă şi pe mare. În 2024 s-ar putea obţine ridicarea frontierelor şi pe cale terestră

Negocierile se apropie de final: România şi Bulgaria...

Autor: Iulian Tenchiu

28.12.2023, 13:00 180

România şi Bulgaria se aşteaptă să adere la spaţiul Schengen în martie, pe măsură ce negocierile cu Austria se apropie de final, scrie Financial Times.

Viena s-a opus ani de zile acestei decizii, dar în ultimele săptămâni a indicat că ar putea sprijini o extindere treptată, cu includerea mai întâi a aeroporturilor din Bulgaria şi România şi cu îndeplinirea unei serii de condiţii privind securitatea frontierelor şi migraţia. Cele trei guverne au ajuns la un acord în acest sens chiar înainte de Crăciun, potrivit unei declaraţii a Ministerului Român de Interne.

România şi Bulgaria au aderat la UE în 2007 şi au îndeplinit criteriile de intrare în Schengen până în 2010, dar aderarea lor la spaţiul fără frontiere a fost amânată din cauza preocupărilor legate de corupţie şi a percepţiei din Austria că nu vor face prea multe pentru a împiedica migranţii să le traverseze frontierele.

„După 13 ani, în sfârşit, România va adera la Schengen. Din luna martie a anului viitor, românii vor beneficia de avantajele spaţiului Schengen pe calea aerului şi pe mare. De asemenea, sunt convins că în 2024 vom încheia negocierile pentru frontiera terestră” a scris miercuri premierul român Marcel Ciolacu într-o postare pe Facebook.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO