Business Internaţional

Nemtii au doi ani pentru redresarea deficitului

09.11.2005, 18:14 9

Noul guvern german are la dispozitie doi ani, pana la sfarsitul anului 2007, pentru a-si aduce deficitul public in limitele impuse de Uniunea Europeana, a declarat comisarul european pe probleme economice, Joaquin Almunia, citat de EU Business.

"Ar fi de o importanta cruciala pentru credibilitatea cadrului fiscal al UE ca noul guvern german sa respecte reglementarile Pactului de Stabilitate si Dezvoltare", a declarat Almunia in fata jurnalistilor dupa o reuniune a ministrilor de finante din zona euro.

"Aceasta inseamna ca va fi nevoie ca noii guvernanti sa stabileasca o directie clara pe care va trebui s-o urmeze pentru a aduce deficitul public sub limita de trei procente din PIB, asa cum se stipuleaza in pact", a adaugat Almunia.

In contextul in care Germania va depasi limita de trei procente impusa de UE cu privire la deficitul bugetar pentru al patrulea an consecutiv, sectorul german al finantelor publice nu se va afla intr-o postura chiar favorabila, arata Almunia.

Insa, din moment ce noul guvern german nu va putea vota bugetul pe anul 2006 pana la inceperea noului an, autoritatile de la Berlin vor avea la dispozitie inca un an pentru a reduce din deficit.

"Intelegem posibilitatea acordarii unui an in plus pentru reducerea deficitului, iar acest lucru inseamna ca acest obiectiv ar trebui atins pana la sfarsitul anului 2007", arata Almunia.

Prim-ministrul luxemburghez Jean-Claude Juncker, ce a prezidat intrunirea ministrilor de finante ai zonei euro, a declarat: "Sunt increzator in capacitatea noului guvern de a atinge acest obiectiv".

Tarilor din zona euro nu li se permite sa inregistreze un deficit mai mare de 3% din Produsul Intern Brut, in caz contrar prevazandu-se sanctiuni financiare.

Germania a capatat clementa de la partenerii UE anul trecut, dar in schimbul promisiunii de a reduce deficitul cat mai curand posibil. catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO