Business Internaţional

Nemţii şi-au pierdut încrederea în statul-providenţă

Nemţii şi-au pierdut încrederea în statul-providenţă

Autor: Catalina Apostoiu

09.08.2018, 00:04 345
O asociaţie importantă din Ger­ma­nia cere ca miliarde de euro să fie in­vestite în reforme extrem de necesare ale politicilor sociale, aceasta susţinând că majoritatea cetăţenilor şi-au pierdut în­crederea în statul social, scrie Deutsche Welle.

Organizaţia, Paritatische Gesamt­ver­­band avertizează într-un raport recent că o mare parte a populaţiei nu mai are încredere în statul social, pu­nând „în pericol coeziunea socială din Germania”.

Aceasta argumentează că pentru reme­dierea acestei probleme sunt necesare mai multe reforme cheie şi investiţii în valoare de aproximativ 50 miliarde de euro.

Preşedintele asociaţiei, Rolf Rosen­stock, a declarat că guvernului îi „lipsesc măsuri politice care să vizeze în mod specific grupurile cele mai ameninţate”, cum ar fi şomerii, oamenii care trăiesc în mediul rural sau numărul în creştere de oameni în vârstă care trăiesc în sărăcie. „Diviziunea socială care face ca oamenii să nu se simtă în siguranţă şi care este respon­sabilă pentru ascensiunea parti­delor de extremă dreapta, trebuie com­bă­tură”, a declarat preşedintele aso­ciaţiei, adăugând că un eşec în acest sens ar duce la o „separare la scară largă între elite şi aşa-numiţii perdanţi sociali”.

Printre propunerile incluse în cadrul raportului anual al asociaţiei se numără cerinţa ca salariul minim să fie majorat de la 8,84 de euro la 12 euro pe oră. Se solicită de asemenea o creştere a sumei pentru asigurări sociale de la 416 la cel puţin 571 de euro.

Asociaţia susţine că schema de beneficii pentru şomaj Hartz IV are cel mai urgent nevoie de modificări, subliniind că aproape trei sferturi din cele 6 milioane de persoane care primesc susţinere nu sunt şomeri, ci copii, părinţi singuri sau persoane cu dizabilităţi care câştigă prea puţin pentru a supravieţui.

În Germania, o ţară cu o economie în creştere puternică, o rată a şomajului situată la un minim istoric de sub 6% şi preţuri la energie şi alimente mai scăzute decât în multe alte ţări europene, sărăcia şi numărul celor care trăiesc pe străzi sunt în creştere.

În prezent, aproximativ 860.000 de oameni din Germania nu au o locuinţă, potrivit estimărilor asociaţiei federale care le oferă susţinere, BAG W. Unii locuiesc pe străzi, dar peste 800.000 stau la prieteni sau îşi petrec nopţile în adăposture de urgenţă.

Aproximativ 52.000 de oameni din Germania trăiesc pe stradă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO