Business Internaţional

Nici polonezii nu mai vor să aprobe legea conversiei creditelor în franci elveţieni

Nici polonezii nu mai vor să aprobe legea conversiei...

Autor: Corina Zamfir

10.02.2017, 19:09 1520

Liderul de facto al partidului de la putere din Polonia  Jaroslaw Kaczynski a surprins vineri pieţele financiare afirmând că nici băncile şi nici Guvernul nu pot să preia costurile conversiei creditelor în franci elveţieni, afirmaţie care a dus la creşterea acţiunilor băncilor pe bursă, scrie Financial Times.

“Guvernul nu poate să acţioneze astfel încât să zguduie sistemul bancar deoarece aceasta ar afecta toţi cetăţenii, inclusiv pe cei care au luat împrumuturi în franci elveţieni”, spune Jaroslaw Kaczynski. “Niciun Guvern, sub nicio circumstanţă nu poate să facă acest lucru”, completează el.

În Polinia şi România sunt dezbateri aprinse legate de cei care au luat credite în franci elveţieni înainte de criză li care au fost loviţi ulterior de creşterea cursului francului.

În România, în această săptâmână, Curtea Constituţională a declarant neconstituţională legea conversiei creditelor în franci elveţieni la cursul istoric.

Atât în Polonia cât şi în România legea conversiei a fost extreme de politizată, fiind folosită în lupta pentru câştigarea alegerilor.

Kaczynski, vorbind la un ziar local din Polonia, spune că cei care au fost afectaţi ar trebui să forţeze băncile să acopere golurile din propriul buzunar.

“Ei ar trebui să se ocupe personal de problemă şi să înceapă să se lupte în instanţă”, spune el. “Nu pentru că nu au încredere în guvern sau în preşedinte, ci pentru că preşedintele şi guvernul sunt într-o situaţie daterminată de circumstanţele economice”, adaugă Kaczynski.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO