Business Internaţional

Nimeni nu ştie unde să se adăpostească de războiul comercial al lui Trump

Nimeni nu ştie unde să se adăpostească de războiul...

Autor: Catalina Apostoiu

24.07.2018, 00:04 322

Bătălia tarifelor începe să capteze atenţia investitorilor, dar aceştia nu au pe aproape niciun refugiu sigur, scrie Bloomberg.

La început, strategii şi consultanţii de pe Wall Street nu s-au lăsat impresionaţi de discursurile aprinse privitoare la comerţ şi tarife, însă acum, dintr-o dată, din ce în ce mai mulţi dintre aceştia îi sfătuiesc pe in­vestitori să intre în defensivă.

Lucru nu prea uşor de făcut în 2018, când pieţele sunt strâns interconectate la nivel mondial. „Se dezbate intens ce înseamnă un sector defensiv“, spune Emily Roland, de la John Hancock Investments.

Unii susţin reorientarea activelor către companiile mai mici, considerând că acestea sunt orientate mai mult local şi ar trebui să ofere un adăpost în faţa unui război comercial. Alţii iau partea sectorului produselor de larg consum. Chiar dacă economia încetineşte, oamenii tot vor avea nevoie de periuţe de dinţi şi scutece, nu?

Se pare însă că niciun refugiu nu iese în evidenţă în mod clar. La începutul lunii martie, când Trump a anunţat tarife pe importurile de oţel şi aluminiu, indicele Russell 2000 al companiilor mici a început să avanseze în raport cu S&P 500, cashul reorientându-se către companiile mai mici. Acum însă strategii de pe Wall Street atrag atenţia asupra punctelor slabe din teoria „companiile mai mici sunt mai sigure“.

Maneesh Deshpande de la Barclays Capital, de exemplu, evidenţiază de­pendenţa mare a acestora de importuri. Iar Matthew Litfin, de la Columbia Acorn Fund, arată că şi directorii executivi ai companiilor mici au început să se îngri­joreze în legătură cu războiul comercial.

Fluxurile din cel mai mare ETF care monitorizează acţiunile small-cap, iShares Russell 2000 ETF, evidenţiază de asemenea o reorientare a investitorilor. Din martie până la sfârşitul lunii mai, fondul de 47 mld $ a avut intrări nete de 4,6 mld. $. De atunci, peste un sfert din aceşti bani au ieşit.

Există mai apoi întrebarea dacă un război comercial este inflaţionist sau deflaţionist. Jim Paulsen, strateg la Leuthold Group, spune că investitorii trebuie să ia în calcul posibilitatea stagflaţiei. „Aş merge pe o strategie de mijloc. Aş combina energia, materiile prime şi acţiunile din industrie, dar aş adăuga şi utilităţile şi produsele de larg consum“.

Sau poate ce ar merge cel mai bine într-un război comercial este ce a mers bine şi în trecut: acţiunile tech. Oamenii sunt prea ataşaţi de iPhone-urile personale pentru a renunţa prea uşor la ele.

Dacă toate acestea vă fac să vă gândiţi că poate cea mai bună soluţie este diversificarea, acesta este şi motivul pentru care segmentul index fund-urilor merge atât de bine.

Şi dacă ar exista un moment pentru a îmbrăţişa ideea că acţiunile evoluează imprevizibil, poate acesta este atunci când pare că lumea întreagă pare să se învârtă în jurul unui singur tweet întâmplător.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO